Kokkött på fjällko med ölssupa

Kokkött på fjällko med ölssupa

Ingredienser

Ölsupa

  • 2st
    schalottenlökar
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 50g
    + 1 msk smör
  • 66cl
    stout
  • 5dl
    mörk oxfond
  • 5dl
    vispgrädde
  • 10g
    ängssyra
  • 1msk
    flingsalt
  • 3krm
    strösocker
  • 2krm
    malen svartpeppar
  • 3msk
    äppelcidervinäger
  • 800g
    entrecôte
  • 2tsk
    rapsolja
  • 1tsk
    flingsalt
  • 2krm
    malen svartpeppar
  • 40g
    smör

Till servering

  • 8skiva(or)
    levainbröd
  • 125g
    smör
  • flingsalt

Picklad rödlök

  • 4st
    rödlökar
  • 6dl
    vatten
  • 3dl
    socker
  • 1krm
    salt
  • 1 1/2dl
    ättiksprit, 12 %

Ogrässallad

  • Kirskål, spansk körvel, styvmorsviol, gullviva, klöver, malva, svinmålla, maskros – ja allt gott som man kan hitta i den Jämtländska skogen och trädgården. Servera salladen med en Fjällbjörksvinegrette.

Fjällbjörksvinegrette

  • 1msk
    finhackad scharlottenlök
  • 2msk
    fjällbjörksvinäger
  • 1msk
    fjällbjörksolja
  • 3msk
    kallpressad rapsolja
  • 2tsk
    honung
  • salt och peppar

Så lagar du

Blanda ihop alla ingredienserna, salta och peppra efter smak. Kör sedan ihop det hela med en stavmixer eller vanlig mixer till en såsig konsistens.

1. Skala rödlöken och skiva tunt. Lägg löken i en bunke. Häll vatten, socker, salt och ättika i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och sjud tills sockret löst sig. Häll den varma lagen över rödlöken och låt dra i cirka 1 timme.

2. Värm ugnen till 125C. Låt köttet bli rumstempererat. Dela köttet i bitar om cirka 200 gram. Gnid köttet med olja, salt och peppar. Grilla köttet så det får en vacker yta. Lägg det i en ugnssäker form och hyvla över smöret Stek tills innertemperaturen är cirka 50C, cirka 30 min. Låt vila på varm plats till serveringen.

3. Ölsupa: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Bryn 50 g smör i en kastrull. Lägg ner schalottenlök och vitlök i smöret, rör ner ölet och koka upp. Sänk värmen och sjud cirka 3 min.

4.Tillsätt fond, grädde och ängssyra. Koka ihop skyn till hälften på låg värme. Krydda med salt, socker och peppar. Tillsätt vinägern, lite i taget, och smaka av för att få rätt syra.

5. Smält 125 g smör och hetta upp så att det nästan bryns. Stek brödskivorna i smöret på båda sidor så att de får fin färg. Låt rödlöken rinna av.

6. Servering: Värm skyn och blanka av den med 1 msk smör. Skär upp köttet i tjocka skivor. Fördela kött, bröd och rödlök på serveringsassietter. Lägg en liten hög med libbstickasalt på varje assiett. Häll upp skyn i en skål och servera till.

Laget om rätten:

Vår varmrätt är Ölsupa med fjällkoentrecôte och smörstekt levainbröd. Serveras med picklad rödlök, ogrässallad och ”Rönnbris”.

Ölsupa har under långliga tider verkligen varit en väsentlig del av den Jämtländska och svenska matkulturen. Varianter med mjöl, ägg och allehanda kryddor finns det recept på. Grunden till vårt recept är taget ur ”Märta Stures Hushållsbok” – en raritet från 1700-talet som upptäcktes 1975 i ett antikvariatfönster i Paris av Sven Almqvist. Boken skrevs av den bereste yrkesmilitären och lantbrukaren Gustaf Abraham Piper som en gåva till hans fru Märta Sture.

Brukligt är att doppa bröd i Ölsupan. Vi smörsteker ett levainbröd bakat på stenmalet lantvetemjöl från Ångsta Kvarn i Jämtland. Man doppar sedan det stekta brödet i Ölsupan, lägger på en skiva fjällkokött, lite sallad med rönnbris, picklad lök och ev. lite libbstickasalt.

Fjällkon är är den ursprungliga lantrasen i Jämtland. Köttkvalitén är fantastisk och köttet vi använder kommer från Jan Runstens gård i Alsen. Fjällkon har kanske förutom gräs betat, kammossa, ormbunkar, blåbärsris, vissna orkidéer, lummel och över 100 år gamla träd på stigarna upp över berget där Jan bor. Köttkvalitén betyder inte bara många års gräsdiet, insprängt fett och flera veckors hängmörning, utan också en fint betad backe i ett skogskrön med utsikt över Alsensjön.

Dela det här receptet med dina vänner!