Köksmästare Backes oemotståndliga piggvar

Köksmästare Backes oemotståndliga piggvar

Publicerat:

Hel fisk med len vermouthsås, bladspenat, sockerärtor som serveras med smörsmekt potatis. Morgonens fiskfångst har landat med ett stort parti av Stickans favoritfisk, piggvar. Kvällens absoluta höjdpunkt på menyn.

Ingredienser

4portioner

  • cirka 2kg
    hel piggvar. Beräkna 500 gram per person. Be fiskhandlaren skära av huvud och gälar.
  • 600g
    mandelpotatis, kokt
  • 100g
    spenatblad
  • 100g
    sockerärtor, grovhackade
  • 2msk
    citronsaft
  • 2msk
    smör, brynt
  • 100g
    forellrom, alternativt löjrom till servering

Vermouthsås

  • 5dl
    vispgrädde
  • 2dl
    vermouth
  • 1dl
    vitt vin
  • 5dl
    fiskfond
  • 1st
    schalottenlök, skivad
  • 4-5kvist(ar)
    färsk timjan
  • 1 1/2tsk
    maizena
  • 1 1/2tsk
    vatten
  • salt, vitpeppar, cayennepeppar, citron
  • 2msk
    smör

Så lagar du

Piggvar

1. Sätt ugnen på 120 °. Skölj och torka fisken noga och lägg den på en smörad ugnsplåt. Salta lätt och pressa över lite citronsaft.

2. Baka fisken i mitten av ugnen tills fiskköttet är fast och lossnar lätt från benet, ca 45 min eller till en innertemperatur på 48–50 grader.

3. Servera fisken med nykokt potatis slungad i brynt smör och vänd ner spenat och grovhackade sockerärter.

Vermouthsås

1. Koka ner 4 dl av grädden till hälften i en kastrull och ställ åt sidan.

2. Fräs schalottenlök och timjan i smör på låg värme i en annan kastrull utan att det tar färg. Häll på vermouth, vitt vin och fiskbuljong. Låt reducera till hälften och sila ner i den nedkokta grädden.

3. Red av såsen med maizena utrört i vatten. Koka upp.

4. Smaka av med salt, vitpeppar och cayenne och ev lite pressad citron.

5. Vid servering. Rör ner 2 msk smör. Vispa 1 dl grädde och vänd försiktigt ner i såsen, så blir den extra luftig.

Tillbehör

1. Koka potatisen. Bryn smöret.

2. Slunga den kokta potatisen i brynt smör och vänd ner spenatblad och grovhackade sockerärter strax

innan servering.

3. Lägg upp fisken på serveringsfat, häll sås runt om och dekorera med fiskrom.

Dela det här receptet med dina vänner!