Konfiterad fläsksida med apelsinglace
Publicerat:
2022-01-21Tillagningstid:
Att konfitera betyder att man tillagar något i fett, ofta ankfett. Detta är ett klassiskt franskt tillagningssätt som förr ofta användes som konserveringsmetod.
Ingredienser
4portioner
- 500gfläsksida
- 1msksalt
Konfitering
- 300gankfett
- 1tskbourbonpeppar
- 1kvist(ar)rosmarin
- 2-3vitlöksklyftor
Glace med salt och apelsin
- 1mskapelsinsalt
- 1apelsin, saften
- 1dlsirap
Konfiterad mandelpotatis
- 400gmandelpotatis eller delikatesspotatis
- 300gankfett, använd samma som du gjorde fläsksidan i
Saltsmör
- 100gsmör
- 1msklavasalt
Rökigt saltsyrat äpple
- 1äpple
- 2dlgräddfil
- 1mskhonung
- 1tskbokrökt salt
Så lagar du
Fläsksida
- Börja med att torrsalta köttet med asksalt i en ungsform. Låt rimma i en påse i 8 timmar, gärna över natten.
- Smält fettet i ugnen på 100 grader. Lägg i peppar, rosmarinkvist och vitlöksklyftor. Häll fettet över fläsksidan och låt stå i ugnen i minst 6 timmar på 100 grader.
- Ta upp och glasera med apelsinglacen. Bränn eller grilla av den snabbt.
Glace med salt och apelsin
- Pressa ut apelsinsaften i en liten stekpanna. Häll över sirap och salt.
- Koka ihop alla ingredienserna på medeltemperatur till det blivit en karamellsås, cirka 10–15 minuter.
Konfiterad mandelpotatis
- Smält fettet i ugnen på 120 grader.
- Lägg i potatisarna och sätt i ugnen i minst 2 timmar.
- Servera potatisarna hela och låt gästerna smasha dem och sedan ringla över saltsmöret.
Saltsmör
- Smält ihop och håll varmt.
Rökigt saltsyrat äpple
- Riv äpplet. Salta lätt och låt ligga i några minuter.
- Kläm ur vattnet ur äpplena och blanda dem med honungen och gräddfilen.