Koreansk taco med grillad fisk

Koreansk taco med grillad fisk.

Publicerat:

Tillagningstid:

Alla älskar väl att samlas ett kompisgäng eller familj och det blir aldrig trevligare än runt en måltid. Det här kan beskrivas lite som en taco-kväll men ursprunget kommer istället från Korea och där heter det ssäm. Jag lagar den med fisk men det går fint att byta fisken till både tofu, bönor eller en köttbit.

Ingredienser

4portioner

Fisken

  • 1
    hel fisk, ca 600 g
  • 1
    llime, zesten
  • 1msk
    chiliflakes
  • 1msk
    sesamfrön
  • 1msk
    olivolja
  • salt och peppar

Grönsaker

  • 2
    spetskålshuvuden
  • 1klyfta(or)
    rödkål
  • 1kruk(or)
    koriander
  • 10cm
    purjolök
  • 10cm
    rättika
  • 2
    gula lökar
  • 1tsk
    spiskummin
  • 1msk
    smör

Ssämsås

  • 2msk
    misopasta
  • 1tsk
    kochuang, koreansk chilipasta
  • 1dl
    sherryvinäger
  • 1dl
    matolja
  • 1tsk
    sesamolja
  • 3msk
    kallt kaffe

Grön salsa

  • 3
    stjälkselleri
  • 5cm
    gurka
  • 1
    silverlök
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 2
    salladslökar
  • 1kvist(ar)
    libbsticka eller persilja
  • 1
    grön chili
  • 1msk
    vinäger
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Börja med grönsakerna

2. Plocka och skölj de yttre kålbladen, ta bort den grova nerven och skär till i önskad storlek.

3. De grövsta bladen och mittersta biten strimlas ner tillsammans med löken och läggs i en stekpanna på svag värme och får tillagas ca 30 minuter så det smälter ihop.

4. Tillsätt sedan smöret och låt kålen brynas på något högre värme tills gyllene. Smaka av med salt, peppar och spiskummin.

5. Plocka koriandern och skala och strimla resterande grönsaker tunt och lägg gärna i isvatten så de får krispa på sig lite inför serveringen.

Fisken

1. Snitta skinnet på fisken och rubba den med sesamfrön, kryddorna, salt och olja.

2. Baka av i ugn på grilläget 275 grader tills köttet släpper från benet, ca 7 minuter.

Ssämsås

Rör samman alla ingredienserna till en slät sås.

Grön salsa

1. Strimla och finhacka sellerin, äpple och salladslök.

2. Skala och tärna gurkan smått.

3. Finhacka silverlöken, chili och vitlök.

4. Pressa citron och blanda ner resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Tips

Vill man göra rätten helt vegetarisk skippar man fisken och tillsätter istället svarta bönor på slutet i den smälta kålen.

Dela det här receptet med dina vänner!