Köttbuljong

Köttbuljong

    Publicerat:

    Köttbuljong (bone broth) har blivit en hälsotrend i USA. Vi hävdar att den aldrig varit omodern. Däremot är det förunderligt att inte alla gör den, så fullspäckad med protein och andra nyttigheter som den är. När man rostar benen först släpper en del av fettet och buljongen blir inte lika fet. Däremot ger rostningen färg och förhöjer den mustiga smaken.

    Ingredienser

    • 3kg
      oxsvans (sågad)
    • 3kg
      kalvben
    • 5
      gula lökar
    • 3
      lagerblad
    • 15
      Svartpepparkorn
    • 1nypa(or)
      salt
    • färska örter till servering

    Så lagar du

    Receptet ger 5 liter buljong.

    1. Rosta ben och oxsvans i 210 grader tills de är gyllenbruna, ca 30-45 minuter. Lyft av plåtarna utan att ta med fettet. Slå på iskallt vatten så det täcker. Koka upp under skumning, det är fettet som ska skummas bort.

    2. Rosta lökhalvor svarta i torr stekpanna. Tillsätt med skal, pepparkorn, lagerblad och en liten, liten nypa salt.

    3. Låt sedan sjuda i minst 20 h. Toppa upp med kallt vatten emellan för att behålla samma vätskemängd. Gör vid behov ett uppehåll över natten och fortsätt sjuda följande dag.

    4. Sila genom duk. Reducera buljongen till önskad styrka och frys in för andra tillfällen och maträtter. Smaka av med salt och peppar innan servering.

    Dela det här receptet med dina vänner!