Kroppkakor med nässlor och rökt sidfläsk
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 1kgrå fast potatis
- 1tsksalt
- 400gkokt potatis
- 2mskpotatismjöl
- 1½dlvetemjöl
- 1stmedelstor gul lök
- 100grökt sidfläsk utan svål
- 1tskhackad färsk kyndel
- 5dlgrovt hackade nässlor
Nässelsoppa
- 1literfärska nässlor
- 2stbananscharlottenlök
- 10cm vitlöksblast eller ½ vitlöksklyfta
- 2mskolivolja
- 1dltorrt vitt vin
- 8dlkycklingbuljong
Så lagar du
1. Riv den råa potatisen fint, blanda i salt och pressa ur vätskan med händerna.
2. Pressa i den kokta potatisen genom en finmaskig sil och blanda med den råa.
3. Tillsätt potatismjöl och mjöl och blanda till en jämn smet.
4. Hacka löken och nässlorna fint och skär fläsket i små tärningar. Fräs fläsk och lök och tills löken blir mjuk och glansig. Tillsätt nässlorna och rör om.
5. Forma en liten skål av potatissmeten i handen och fyll med nässelblandningen. Slut ihop till en boll. Se till att bollen är helt tät.
6. Koka kroppkakorna i saltat vatten i 12-15 minuter, beroende på storlek. De flyter upp när det är klara. Servera med nässelsoppan
Nässelsoppa
7. Finhacka lök och vitlök och fräs i olivolja i en kastrull utan att ge det någon färg. Tillsätt det vita vinet och kycklingbuljong. Ge allt ett uppkok och smaka av med salt och peppar.
8. Finhacka nässlorna och tillsätt dessa till den kokande buljongen. Ge soppan ett uppkok och servera genast tillsammans med kroppkakorna.