Kroppkakor med nässlor och rökt sidfläsk

Kroppkakor med nässelsoppa

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    rå fast potatis
  • 1tsk
    salt
  • 400g
    kokt potatis
  • 2msk
    potatismjöl
  • dl
    vetemjöl
  • 1st
    medelstor gul lök
  • 100g
    rökt sidfläsk utan svål
  • 1tsk
    hackad färsk kyndel
  • 5dl
    grovt hackade nässlor

Nässelsoppa

  • 1liter
    färska nässlor
  • 2st
    bananscharlottenlök
  • 10
    cm vitlöksblast eller ½ vitlöksklyfta
  • 2msk
    olivolja
  • 1dl
    torrt vitt vin
  • 8dl
    kycklingbuljong

Så lagar du

1. Riv den råa potatisen fint, blanda i salt och pressa ur vätskan med händerna.

2. Pressa i den kokta potatisen genom en finmaskig sil och blanda med den råa.

3. Tillsätt potatismjöl och mjöl och blanda till en jämn smet.

4. Hacka löken och nässlorna fint och skär fläsket i små tärningar. Fräs fläsk och lök och tills löken blir mjuk och glansig. Tillsätt nässlorna och rör om.

5. Forma en liten skål av potatissmeten i handen och fyll med nässelblandningen. Slut ihop till en boll. Se till att bollen är helt tät.

6. Koka kroppkakorna i saltat vatten i 12-15 minuter, beroende på storlek. De flyter upp när det är klara. Servera med nässelsoppan

Nässelsoppa

7. Finhacka lök och vitlök och fräs i olivolja i en kastrull utan att ge det någon färg. Tillsätt det vita vinet och kycklingbuljong. Ge allt ett uppkok och smaka av med salt och peppar.

8. Finhacka nässlorna och tillsätt dessa till den kokande buljongen. Ge soppan ett uppkok och servera genast tillsammans med kroppkakorna.

Dela det här receptet med dina vänner!