Kungskaka (Galette des Rois)

Tillagningstid:

Kungskaka (Galette de Rois).

Publicerat:

Tillagningstid:

Galette des Rois är ett frasigt smördegsbakverk med den gudomliga fyllningen frangipane . Denna kaka firar de tre vise männens besök av jesusbarnet och är en stapelvara i Frankrike (den ska traditionellt ätas mellan den 6–12 januari, Trettondagen). I kakan göms det en liten figur (fève). Den som hittar denna figur blir kung (eller drottning) för en dag och får bära kronan som kommer med bakverket. Tips: Gör din egna smördeg, men det går lika bra med en färdigköpt deg.

Ingredienser

10–12 portioner

Smördeg

  • 500 g
    starkt vetemjöl (12-13% i protein)
  • 320 g
    kallt vatten
  • 5 g
    salt
  • 500 g
    smör för inkavling (gör en platta)

Frangipane

  • 65 g
    smör
  • 65 g
    florsocker
  • 65 g
    mandelmjöl
  • 50 g
    ägg
  • 150 g
    crème pâtissière (konditorkräm)

Så lagar du