Kungskaka (Galette des Rois)

Kungskaka (Galette de Rois).

Publicerat:

Tillagningstid:

Galette des Rois är ett frasigt smördegsbakverk med den gudomliga fyllningen frangipane . Denna kaka firar de tre vise männens besök av jesusbarnet och är en stapelvara i Frankrike (den ska traditionellt ätas mellan den 6–12 januari, Trettondagen). I kakan göms det en liten figur (fève). Den som hittar denna figur blir kung (eller drottning) för en dag och får bära kronan som kommer med bakverket. Tips: Gör din egna smördeg, men det går lika bra med en färdigköpt deg.

Ingredienser

10 - 12portioner

Smördeg

  • 500g
    starkt vetemjöl (12-13% i protein)
  • 320g
    kallt vatten
  • 5g
    salt
  • 500g
    smör för inkavling (gör en platta)

Frangipane

  • 65g
    smör
  • 65g
    florsocker
  • 65g
    mandelmjöl
  • 50g
    ägg
  • 150g
    crème pâtissière (konditorkräm)

Så lagar du

Smördeg

  1. Blanda mjöl, vatten och salt till en smidig deg. Låt degen vila i 10 minuter.
  2. Inkavling av smöret sker genom att man gör 3 stycken 3-slag, med vila (i kyl) på 10 minuter mellan varje slag. Låt sedan degen vila tills nästa dag (i kyl) och kavla sedan ut degen till 3 mm i tjocklek.
  3. Skär sedan ut två stycken 28 cm-cirklar. Lägg i kyl tills frangipanefyllningen är klar.

Frangipane

Frangipane är en klassik fransk fyllning som är gjord på mandel, ägg och crème pâtissière (konditorkräm), se receptet nedan. Denna fyllning är grunden i en galette des Rois.

  1. Blanda smör och florsocker mjukt och luftigt (allt ska bli nästan vitt i färgen).
  2. Tillsätt mandelmjölet och blanda massan jämn.
  3. Tillsätt ägget och blanda massan jämn.
  4. Vänd ned konditorkrämen i massan och fyll en spritspåse.
  5. Lägg spritspåsen i kylen i ca 10 minuter.

Ihopläggning och bakning

  1. Spritsa ut frangipanen jämnt på en av de utskurna 28 cm-plattorna, men lämna en 2 cm kant. Pensla kanten med vatten.
  2. Lägg den andra plattan över den första plattan (med frangipane).
  3. Förslut kanten på kakan med en kniv, genom att försiktigt trycka in kanten mot kakans mitt.
  4. Pensla kakan med äggstrykning (50 g ägg som är vispat med 20 g vatten) och låt det hela torka in (det tar ca 10 minuter).
  5. Pensla kakan en gång till och låt torka.
  6. Gör mönster med en skarp kniv (på toppen av kakan).
  7. Baka kakan på 200 grader (varmluftsugn) i 20 minuter och sänk sedan till 180 grader och baka vidare i ca 10–15 minuter.
  8. Låt kakan svalan och servera den gärna ljummen.

Dela det här receptet med dina vänner!