Kyckling med morot, ramslök och bockhornsklöver

Kyckling med morot, ramslök och bockhornsklöver.

Publicerat:

Tillagningstid:

Vacker rätt där du tar tillvara på hela kycklingen. Skrovet ugnsrostas och blir till en smakrik fond.

Ingredienser

4portioner

  • 1
    kyckling av god kvalitet
  • 1
    citron
  • 1
    gul lök
  • 2dl
    vitt vin
  • några kvistar citrontimjan
  • 1kg
    medelstora morötter
  • 1knippa(or)
    ramslök
  • ca 150g
    smör
  • 1msk
    olivolja
  • 1tsk
    bockhornsklöver (frön)
  • 1
    kålrabbi
  • 3msk
    vitvinsvinäger
  • 3msk
    flytande honung
  • salt och peppar
  • krasse och andra små fina örter

Så lagar du

1. Stycka kycklingen i bröst och hela klubbor. Bena ut klubborna. Lägg skrovet och alla benrester på en ugnsplåt.

2. Rosta i ugn på 200 grader tillsammans med 3–4 morötter skurna i grova bitar och en gul lök, oskalad och delad på mitten, tills att är härligt mörkbrunt – inte bränt. Det tar ca 30 minuter.

3. Ta ut plåten och försök att få upp allt från plåten ner i en gryta. Koka gärna ur plåten med lite vatten om du kan.

4. Häll i vinet, lägg ner timjankvistarna och fyll på med vatten så att det täcker. Koka i 40 minuter och sila sedan upp fonden i en ny kastrull. Koka ner fonden tills den är riktigt kraftig och mörk.

5. Toppa fonden med rikligt med pressad citron och 3–4 matskedar brynt smör.

6. Brynt smör: Lägg ca 100 g smör i en kastrull och koka sedan smöret på medelhög värme tills det är härligt gyllene och har en doft av kola. Det ska ta ca 15 minuter så sänk hellre värmen och låt det ta lite längre tid. Då hinner smakerna utvecklas.

7. Skrubba 4–8 morötter (beroende på storlek, 1–2 per gäst) och gnid in den i olivolja och lite salt. Baka i ugn 200 grader tills de är rostade, ca 20 minuter.

8. Mortla frön av bockhornsklöver och pudra de rostade morötterna innan servering. Låt bladen av ramslök steka med den sista minuten innan servering.

9. Skala de resterande morötterna och koka dem mjuka i osaltat vatten tills de är riktigt mjuka. Ta upp dem ur vattnet och mixa dem till en slät puré med ca två msk smör och lite salt.

10. Skala och skiva kålrabbin tunt. Blanda samman vinäger och honung i en bunke och lägg i den skivade kålrabbin. Låt marinera i minst 15 minuter innan servering.

11. Lägg de urbenade kycklinglåren på en tallrik eller skärbräda med skinnsidan ner. Salta och peppra samt riv lite citronskal över kycklingen.

12. Lägg en generös bunt med ramslök på kycklingen och rulla sedan ihop den till en fin roulad. Bind ihop rouladerna med steksnöre. Bryn rouladerna och kycklingbrösten i en stekpanna med lite olivolja, salta och peppra, och stek dem sedan klara i ugn 200 grader tills innertemperaturen är 65 grader.

13. Ta ut och låt stå och vila. Kycklingen kommer att eftersteka och nå en innertemperatur på ca 70 grader under tiden den vilar. Låt kycklingen vila minst 15 minuter innan servering.

14. Servera kycklingen med morotspuré, rostade morötter, kålrabbi, stekt ramslök och mörk sky med citron och brynt smör. Dekorera med krasse och andra små fina örter.

Dela det här receptet med dina vänner!