Kyckling yassa

Kyckling yassa

Publicerat:

Tillagningstid:

Yassa är en rätt som vi oftast bjuder på som introduktion till afrikansk mat. Det är en kycklinggryta som är lätt att tycka om, lite syrlig och lite stark. Grytan kommer ursprungligen från Diolafolket i Casamance-området, och serveras i Senegal, Mali och Gambia. Na rees ak diam! Smaklig måltid (på wolof)!

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1
    hel kyckling à 1 kg, alt 8 kycklingklubbor
  • 2-3dl
    rapsolja, till stekning
  • 4-6
    portioner jasminris

Fyllning

  • 1kruk(or)
    persilja
  • 3
    salladslökar
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 1msk
    paprikapulver
  • ca ½tsk
    nymalen svartpeppar
  • 1nypa(or)
    flingsalt

Marinad

  • 6
    gula lökar
  • 3
    salladslökar
  • 4
    vitlöksklyftor
  • 3
    morötter
  • 1kruk(or)
    kruspersilja
  • 1msk
    dijonsenap
  • 2
    citroner, saften
  • 1msk
    sweet chilisås
  • ½msk
    äppelcidervinäger
  • 1tsk
    grovmalen svartpeppar
  • salt, efter smak
  • 1
    habanero

Till servering

  • ev grönsallad
  • oliver
  • färsk kruspersilja

Så lagar du

  1. Fyllning: Skölj persilja och salladslök, skär av rötterna på salladslöken och skala vitlöken. Blanda alla ingredienser till fyllningen, med mortel eller stavmixer, till en pasta.
  2. Tvätta och dela kycklingen och fyll kycklingdelarna – bröst och klubbor – med fyllningen. Ställ svalt.
  3. Marinad: Skala och skär löken i klyftor. Finhacka salladslök och skala och pressa vitlök. Skölj, skala och skär morötter i önskad form (halvmåne eller rondeller) och skölj och grovhacka persilja. Blanda ihop i en skål tillsammans med dijonsenap, citronsaft, sweet chilisås, vinäger och svartpeppar.
  4. Lägg kycklingen i skålen och massera in marinaden. Salta kycklingdelarna lätt och låt marinera några timmar i kylen.
  5. Ta ut kycklingen. Häll rapsolja i en större kastrull, oljan ska täcka botten, 1–2 dl. Hetta upp och stek kycklingen i omgångar tills den fått fin färg. Lägg i en smord ugnsform och låt steka klart i ugnen ca 30 min.
  6. Häll marinaden i den kastrull du har stekt kycklingen (häll i mer olja om det sugits upp för mycket av kycklingen) 10–15 minuter innan kycklingen är klar i ugnen. Fräs blandningen, rör om, tillsätt svartpeppar och smaka av med salt.
  7. Skölj riset och koka enligt anvisning på förpackningen.
  8. Ta ut kycklingen ur ugnen när den är genomstekt, ca 67 grader.
  9. Sänk försiktigt ner kycklingen i lökgrytan tillsammans med habaneron. Ju längre du lämnar habaneron i grytan desto hetare blir såsen. 
  10. Servera med ris, oliver, och gärna grönsallad. Lägg oliver på grytan och finhacka kruspersilja över.

Dela det här receptet med dina vänner!