Lakritspesto med pasta och räkor
Publicerat:
2017-06-07Tillagningstid:
Det finns många växter som har en ton av lakrits, t ex dill, körvel, dragon och fänkål. Här förädlar vi dem till en smakrik pesto.
Ingredienser
4portioner
- 2fänkål
- 1tskfänkålsfrön, hackad
- 1kgoskalade räkor
- 500gpasta av god kvalitet
- 1citron
Lakritspesto
- ½vitlöksklyfta
- 1dlpinjekärnor
- 80gbabyspenat
- 1kruk(or)körvel
- 1kruk(or)dill
- 1kruk(or)dragon
- 50gfinriven parmesan
- olivolja
- salt
- svartpeppar
Så lagar du
1. Linda in en fänkål i aluminiumfolie med lite olja och salt. Baka i ugn på 175 grader tills den blivit mjuk, ca 1 timme. Ta ut och strimla.
2. Skiva den andra fänkålen tunt på mandolin. Skala räkorna.
3, Värm pinjekärnorna i ugn ett par minuter för att framhäva smak.
4. Mixa vitlök, pinjekärnor och spenat. Tillsätt örterna och mixa. Lägg sist i ost, olivolja, salt och peppar. Mixa till en slät grön kräm
5. Koka pastan och blanda med räkor, bakad och färsk fänkål, rivet citronskal, fänkålsfrön och lite av peston. Smaka av med salt och peppar.
Tips
Om du vill förvara peston på burk i kylskåp, lägg ett tunt oljelager på peston så bibehålls både färg och smak.