Lammfilé med ramslökspesto och svampfylld ugnspannkaka

Lammfilé med ramslökspesto och svampfylld ugnspannkaka

Publicerat:

Tillagningstid:

Ramslöken är en svensk primör som ger en underbar pesto. Gott till fint kött med en annorlunda ugnspannkaka, späckad med brynt svamp. Hittar du inte ramslök, byt mot färsk spenat och ett par klyftor färsk vitlök. Pannkakan kan antingen serveras nylagad, eller göras i förväg, skäras i bitar och fräsas upp i stekpanna.

Ingredienser

4portioner

  • 600 g
    lammfilé eller annat fint kött
  • 2 msk
    smör till stekning
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    nymalen svartpeppar
  • 70g
    färsk ramslök
  • 25g
    hasselnötter
  • 1dl
    grovriven prästost eller annan smakrik svensk hårdost
  • dl
    rapsolja, gärna kallpressad
  • salt, svartpeppar
  • 1
    gul lök
  • 200g
    skogschampinjoner eller annan svamp
  • 2-3msk
    smör till stekning
  • 2krm
    salt
  • 1krm
    nymalen vitpeppar
  • 3dl
    vetemjöl, 180 g
  • 8dl
    mjölk, 3 %
  • 4
    ägg
  • ½tsk
    salt
  • 1tsk
    torkad timjan
  • 2msk
    koncentrerad kycklingfond
  • 50g
    smör
  • 1ask(ar)
    cocktailtomater

Så lagar du

1. Pesto: Kör ramslöken med nötter och ost i matberedare till en smulig massa. Tillsätt oljan i en fin stråle medan maskinen går. Smaka av med salt och peppar.

2. Ugnspannkaka: Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken, grovhacka svampen. Fräs det hela i smör i stekpanna, salta och peppra.

3. Vispa ihop vetemjöl och mjölk till en slät smet. Vispa ner ett ägg i taget, tillsätt salt, timjan och kycklingfond.

4. Lägg 50 g smör i långpannan, ställ i ugnen tills det smält och börjar bryna. Fördela svamp och lök, häll i pannkakssmeten och grädda mitt i ugnen 20-25 min, tills den fått fin färg och stannat. Ta ut och låt svalna en stund före servering.

5. Krydda köttet och stek i smör så genomstekt du önskar; den smakar bäst åtminstone rosa, inte helt genomstekt. Låt vila ett par minuter, skär upp och servera med uppskuren pannkaka, pesto och halverade tomater.

Dela det här receptet med dina vänner!