Lussekatter

Lussekatter.

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktig klassiker till julbaket, här lyfts den goda saffranssmaken verkligen fram. Tillaga gärna saffransblandningen dagen innan baket för att få ut mer smak av saffranen.

Ingredienser

Saffransdeg

  • 500g
    mjölk
  • 1g
    saffran (2 paket)
  • 1000g
    vetemjöl special
  • 50g
    jäst
  • 200g
    osaltat smör
  • 200g
    vit sirap
  • 11g
    salt

Äggstrykning

  • 1st
    ägg
  • 2msk
    kallt vatten
  • 1st
    knivsudd salt

Så lagar du

Dag 1

1. Häll saffranen i mjölken och koka upp blandningen.

2. Låt saffransmjölken svalna och häll över den i en bunke med tätsittande lock och ställ den i kylen.

Dag 2

1. Värm mjölken och saffranen till ca 30 grader. Blanda i jästen och rör om tills jästen löst sig i mjölken.

2. Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 min.

3. Låt jäst, mjölk och hälften av mjölet ”jäsa” i ca 20 min, nu har du gjort en fördeg.

4. Tillsätt resterande mjöl och allt smör och den vita sirapen. Knåda i maskin ca 12-15 minuter.

5. Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3-4 minuter. Låt degen stå i en bunke eller gärna i en plastlåda med lock ca 45-60 minuter.

6. Rulla bullarna runda i önskad storlek och låt dem vila i ca 3-4 minuter.

7. Om du vill ha russin i bröden så lägg dem i kallt vatten ca 20 minuter sila sedan bort vattnet detta gör att russinen inte blir hårda under bakningen.

8. Forma dina saffransbröd till önskad form och sätt dem på en bakplåt som du täckt med bakpapper eller silikon duk. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med saffransbröden. Nu har du byggt ditt eget jässkåp.

9. Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen.

10. Sätt ugnen på 250 grader (gärna varmluft). När ugnen kommit upp i temperatur så grädda snabbt av bullarna tills de får en bra färg, 3-8 minuter beroende på ugn och hur tätt lussekatterna ligger på plåten.

11. Vispa ihop ingredienserna till äggstrykningen och pensla lussekatterna direkt när de kommer ut ur ugnen. Ställ direkt av bullarna från plåten genom att dra i pappret, detta för att bullarna inte ska eftergräddas på den varma plåten, bränn dig inte.

12. Servera och njut av nybakta lussekatter.

Dela det här receptet med dina vänner!