Mac 'n' cheese

Mac and cheese.

Publicerat:

Tillagningstid:

Receptet på makaronipudding är inskickat av Evy från Lycksele. Receptet är hennes eget. Erik har uppdaterat makaronipuddingen till en amerikansk macaroni and cheese.

Ingredienser

4portioner

  • 4dl
    makaroner eller rigatoni
  • 200g
    riven ost
  • 2msk
    majsstärkelse
  • 2msk
    vatten
  • 2msk
    smör att smörja formen med
  • 1
    röd lök
  • 150-200g
    chorizo
  • 50g
    ärtskott
  • 50g
    soltorkade tomater
  • 1
    äggula
  • 2dl
    standardmjölk
  • 2dl
    grädde
  • 2dl
    krossad fröknäcke
  • salt och svartpeppar

Så lagar du

Eriks kommentar

Just nu en riktigt het rätt på sociala medier runt om i världen. Mac'n'cheese är också en mycket populär rätt på Street Food-scenen och som tillbehör till mycket kötträtter. Kanske kommer den snart att ta över potatisgratängen som det populäraste tillbehöret? Mac'n'cheese finns säkert lika många varianter som det finns köttbullsrecept. Variera mellan olika ostar: Det funkar med nästan alla typer av ost. Det är bara fantasin som sätter stopp för din kreativitet./Erik Brännström 

1. Riv osten.

2. Koka pastan enligt instruktionerna på förackningen. Häll av vattnet och kyl ner makaronerna i kallt vatten. 

3. Stek lök och korven. Lägg över i en sil så att fettet rinner av. 

4. Koka ihop grädde och mjölk. Red med majsstärkelse och koka upp.

5. Vänd försiktigt ner äggulan utan att den får koka. Vänd sedan i osten, men spara 1/3 till toppen. Låt smälta. Blir smeten för tjock så späd med lite mjölk.

6. Blanda därefter i pastan samt löken, korven och hacka i soltorkade tomaterna och ärtskotten.

7. Smörj en ugnsfast form med smör och häll i ca 1 dl fröknäcke och ”klä” väggarna med. Vänd ner smeten, avsluta med resten av osten och toppa med de krossade fröknäcket.

8. Grädda i ugn i 200 grader i 15-20 min.

Tips

Använd den ost du har i kylen men mitt tips är cheddarost eller en fin Gruyère. Variera mellan chorizo och andra korvar du gillar.

Dela det här receptet med dina vänner!