Maltlimpa - Mallaslimppu

brödlimpa

Publicerat:

Tillagningstid:

För finländare är bröd heligt. Som den här klassiska maltlimpan: En kär aningens söt limpa som även kallas skärgårdslimpa.

Ingredienser

  • 1liter
    äppeljuice, eller annan vätska
  • 3dl
    rågmjöl
  • 3dl
    havrekli
  • 3dl
    malt
  • 100g
    jäst
  • 3dl
    sirap
  • 1msk
    salt
  • 12dl
    vetemjöl

Så lagar du

1. Värm äppeljuicen till ca 37°. Blanda i jästen och rör så att den löser sig.

2. Blanda ner salt och sirap. Efter det rågmjöl, havrekli och malt. Sist vetemjölet i omgångar.

3. Täck bunken och låt jäsa på dragfri plats i 1 ½ h.

4. Fördela smeten i tre smorda brödformar. Grädda i ugnen på 175° i totalt 1 ½ h.

5. Efter 45 minuter kan du ta ut limporna och pensla dem med sirapsvatten, det vill säga lite sirap utrört i vatten. In med limporna i ugnen igen, och samma procedur då de är klara!

Dela det här receptet med dina vänner!