Marockansk lammgryta

Marockansk köttgryta

Publicerat:

Tillagningstid:

Hur slipper du stå i köket under helgen? Lägg igång en kryddig gryta och gå och gör nåt annat. Lammbog i lergryta tillsammans med naket korn blir en hel rätt. Vi använder alltså ett gammalt sädesslag utan skal som här får suga upp de kryddiga smakerna tillsammans med nötter och russin.

Ingredienser

4portioner

  • 1
    lammbog
  • 1
    gul lök
  • 1
    morot, fintärnad
  • 3dl
    naket korn eller nakenhavre (finns i välsorterade eko- och nätbutiker)
  • ½dl
    solroskärnor
  • ½dl
    macadamianötter, grovhackade
  • ½dl
    blonda russin
  • ½dl
    korinter
  • 1,4liter
    grönsaksbuljong

Kryddblandning

  • 2tsk
    muskot, malen
  • 2tsk
    korianderfrö
  • 2tsk
    spiskummin
  • 2tsk
    ingefära
  • 2tsk
    gurkmeja
  • 2tsk
    salt
  • 1 ½tsk
    socker
  • 1tsk
    paprikapulver
  • 1tsk
    cayennepeppar
  • olivolja
  • persilja
  • mynta
  • koriander, färsk
  • rotfrukter, rårivna (tex. gulbeta, morot, kålrabbi, palsternacka)

Så lagar du

1. Svetta lök och morot i lite olja med kryddblandningen, naket korn, nötter och frukt.

2. Slå på buljong. Salta bogen runtom, lägg ovanpå blandningen och lägg på lock.

3. Baka i ugn 150 grader i ca 3-4 h, lite beroende på lammbogens storlek. Vänd bogen efter halva tiden. Den är klar när den är mör och släpper från benet.

4. Dekorera med finhackade örter och hackade inlagda citroner. Servera med rårivna blandade rotfrukter.

Dela det här receptet med dina vänner!