Merveilleux

Merveilleux

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Denna dessert från Flandern, som översatt från franska blir UNDERBAR på svenska, är precis det! Bakelsen har en spröd maräng, grädde med smak av vanilj och chokladflagor, är inte bara enkel att göra utan också vacker att se på! Snabbt, enkelt och gott!! Vad mer behövs av en dessert?

Ingredienser

10 - 15portioner

Marängen:

  • 100g
    äggvita
  • 100g
    strösocker
  • en skvätt citronsaft eller vinäger

Dekor:

  • Flagad mörk choklad, vit choklad eller krossade maränger.

Krämgrädde

  • 250g
    mjölk
  • 60g
    socker
  • 1/3st
    vaniljstång
  • 60g
    äggula
  • 20g
    majsstärkelse
  • 10g
    smör
  • 500g
    grädde

Så lagar du

Marängen:

  1. I ett vattenbad, under omrörning, värm äggvita och socker till 50 grader. Alla sockerkristaller ska vara helt borta (känn på marängmassan mellan fingrarna, marängmassan skall vara slät).
  2. Vispa sedan upp massan till en fast maräng. Tillsätt skvätten med citronsaft till den styva marängen (syran stärker marängen) och vispa några varv extra.
  3. Spritsa cirklar av marängen (4-5cm diameter) och baka av dem på 90 grader i ca 24 timmar. Marängerna skall vara torra och spröda.

Krämgrädden:

  1. Koka upp mjölk, socker, vaniljstång. Blanda ihop äggula och majsstärkelse.
  2. Temperera ägguleblandningen med den varma mjölkblandningen. Blanda tillbaka allt och koka tills första bubblan dyker upp.
  3. Rör ned smör och sila. Kyl ned.
  4. Vispa grädden medelstyv och vänd ned vaniljkrämen. Fyll allt i en spritspåse.

Sammansättning:

  1. Spritsa rikligt med krämgrädden på marängerna.
  2. Doppa dem sedan i den smak du vill ha. Servera genast.

Dela det här receptet med dina vänner!