Mesir Wat - etiopisk linsgryta
Tillagningstid:
Publicerat:
2020-12-09Tillagningstid:
Ett vegetariskt alternativ till den etiopiska kycklinggrytan Doro Wat. Serveras med lite picklad lök och eventuellt ångade grönsaker. Använd gärna injera som "bestick".
Ingredienser
4 portioner
- 2 stgula lökar
- 4 stvitlöksklyftor, finhackade
- 1 msksocker
- 1 tsksalt
- 4 dlröda linser
- 2-3 mskberbere
- cirka 5-6 dlvatten
Så lagar du
1. Hacka löken i tärningar och stek under omrörning i olja. När löken mjuknat och blivit glansig tillsätter du vitlöken och fräser en stund till. Tillsätt salt, socker och fräs i 2-3 min till, tillsätt eventuellt mer olja om det behövs.
2. Häll i cirka 1 dl vatten och låt löken och kryddorna puttra i 1-2 min. Vänd i linser och 3 dl vatten.
3. Koka upp och låt sedan puttra under lock i ca 45 minuter på svag värme och rör om då och då. Späd eventuellt ut med vatten i omgångar under tiden grytan puttrar om den tjocknar för mycket.
4. När grytan blivit krämig och len i konsistensen är den klar och behöver bara smakas av med salt och peppar.