Mjölkpocherad kyckling

Vit tallrik med maträtt bestående av potatis, matvete, vit sås och gröna kryddblad på.

Publicerat:

Tillagningstid:

En försiktig tillagning ger bäst resultat för ekologisk kyckling. Den blir mjäll och saftig, och smaken förstärks när man utgår från en hel fågel och låter skrovet koka med i mjölken.

Ingredienser

4portioner

  • 1
    kyckling (ekologisk)
  • 1msk
    smör
  • 1liter
    mjölk
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • ½dl
    grädde
  • 1kruk(or)
    dragon
  • ½kruk(or)
    oregano
  • 1 ½msk
    dijonsenap
  • salt
  • vitpeppar
  • 1msk
    majsstärkelse (rågad)
  • 2
    morötter (kokta, gärna vita)
  • 2
    palsternackor (kokta)
  • 2
    majrovor (kokta)
  • 2
    korngryn

Så lagar du

1. Stycka kyckling i bröst och lår. Skär ur ben. Dra av skinnet och lägg det på en plåt. 

2. Skölj skrovet noggrant. Lägg bröstkött, lårkött och skrov i ugnsfast form eller gryta och täck med mjölk. Lägg i några dragon- och oreganokvistar, tillsätt salt och peppar.

3. Täck med bakplåtspapper och baka i ugn ca 30 minuter på 120 grader, tills köttet uppnått en innertemperatur på 62-64 grader. Ta sedan ut grytan ur ugnen.

4. Pensla kycklingskinnet med 1 msk smält smör. Smaka av med salt och stek i ugn i 160 grader tills skinnet är krispigt och gyllene, ca 15 minuter. Ta ut och hacka till krydda/topping.

5. Sila vätskan från grytan och koka upp med grädde. Red av med majsstärkelse. Smaka av med dijonsenap, salt och peppar.

6. Plocka och skiva kycklingen, häll sås över. Strö över resterande plockade örter och kycklingskinn. Servera med nykokta valfria rotsaker och korngryn (koktid ca 30 min)

Dela det här receptet med dina vänner!