Morötter med krondill och gröna tomater

Morötter med krondill och gröna tomater.

Publicerat:

Tillagningstid:

Vill du göra ogräsrensning och gallring lite mer härligt? Ta tillvara de spädaste morötterna som gallras bort och laga ett enkelt perfekt tillbehör som passar strålande till både den grillade fläskkarrén och den ugnsbakade fisken. Det bästa med det här receptet är att det blir nära ”zero waste” när du använder även blasten till dressingen.

Ingredienser

4portioner

  • 12-16st
    mindre morötter med blast
  • 3st
    dillkronor
  • 1tsk
    olivolja

Snabbinlagda gröna tomater

  • 2st
    gröna tomter
  • 2msk
    äppelcidervinäger
  • 1msk
    socker
  • 1krm
    salt

Morotspistou

  • blasten från morötterna (använd bara de späda bladen och skölj noga då de kan innehålla en del sand)
  • 1dl
    rapsolja
  • 1st
    citron
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 1msk
    dillfrön

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 250 grader och grill.

2. Koka upp vinäger, socker och salt hastigt.

3. Skiva de gröna tomaterna riktigt tunt och slå den kokande lagen över, låt stå och dra 15 minuter.

4. Tvätta morötterna noga och skär av blasten (behåll dem gärna hela om du fått tag i mindre morötter, annars dela ner dom på längden).

5. Tillsätt några droppar olja, salta och rosta i ugnen 15 minuter.

6. Skölj av morotsblasten noga och skär i mindre bitar, kör i mixer eller i en mortel tillsammans vitlök, citronsaft och dillfrön. Tillsätt oljan droppvis.

7. Smaka av med salt och peppar.

Dela det här receptet med dina vänner!