Mousselinesås med lingon

Mousselinesås med lingon.

Publicerat:

Tillagningstid:

Förmodligen den lenaste såsen av de alla. Påminner om hollandaise och jag kan nästan garantera att den passar till alla typer av fisk: kokt, grillad och stekt. Lingonen ger en fantastisk smakhöjare och kärv syra till såsen som får en ny dynamik i sin smakpalett.

Ingredienser

4portioner

  • 250g
    smör
  • 3-4
    äggulor
  • ½dl
    lingon
  • 1
    citron, juicen
  • 2msk
    vatten
  • 1-2krm
    salt
  • ca 1krm
    vitpeppar
  • ½dl
    lättvispad grädde

Så lagar du

  1. Smält smöret långsamt och skira det (häll av det klara smörfettet och låt bottensatsen vara kvar i kastrullen). Det är det klara smörfettet vi ska använda.
  2. Lägg i lingonen och låt de gotta till sig på svag värme i några minuter.
  3. Vispa äggula, vatten och citronjuice över ett vattenbad tills det börjar tjockna.
  4. Droppa försiktigt i smöret under omrörning vänd sedan försiktigt ner lättvispad grädde och smaka av med salt och peppar.
  5. Ställ åt sidan håll såsen varm i vattenbadet.

Dela det här receptet med dina vänner!