Napolitansk pizza

Pizza Margerita.

Publicerat:

Sund, lättsmält, lokal och nylagad. Så lyder den napolitanska pizzans värdegrund. Paul ger sig på två klassiska varianter, en pizza Marinara och en pizza Margarita.

Ingredienser

2portioner

Deg (räcker till 20 pizzor)

  • 1800g
    mjöl (Farina di grano tenero, typ ”00”)
  • 55g
    havssalt (eller bergssalt)
  • ½g
    jäst (för jäsning i 24 h med angiven mjölsort)
  • 1liter
    vatten (22–23 grader)

Pizza Marinara (till 1 pizza)

  • 2
    skedar riven San Marzano tomat, konserv
  • 1tsk
    oregano, toppkvalitét
  • 1-2msk
    vitlöksolja
  • ringla en 6:a med olivoljekannan av olivolja
  • lite havsalt

Pizza Margarita (till 1 pizza)

  • 1
    stor sked riven San Marzano tomat, konserv
  • 1
    handfull fior di latte (komjölks-mozzarella), alt. Mozzarella di bufala
  • 4-5
    blad napolitansk basilika
  • ringla en 6:a med olivoljekannan av olivolja
  • lite riven parmesan

Så lagar du

1. Väg alla ingredienserna till degen.

2. Häll ner vattnet och saltet i en stor bunke. Lägg sedan i lite av mjölet och all jäst och lös upp jästen i vattnet.

3. Jobba i mer mjöl med dina händer tills allt är blandat. Det är viktigt att alla klumpar försvinner.

4. Stjälp upp degen på bordet och ”vik ihop” och tryck till degen med hjälp av dina knogar. Upprepa flera gånger tills den är helt slät.

5. Låt degen vila i 20 minuter.

6. Skär ut en ”orm” av degen. Spänn degen till små bollar genom att trycka in degen på samma ställe så att du får en helt spänd och slät ytan på ovansidan. Låt jäsa i 24 timmar, gärna i 25-gradig temperatur.

7. Tryck ut degen till en rund och platt form. Stryk på tomatsås och lägg på valfri topping. Tillaga i en het vedeldad ugn.

Tips

Pizzan ska tillagas och ätas inom loppet av ett par minuter. Det vill säga ”sund fastfood”.

Viktigt är att man har en vedeldad ugn med rätt dimension som kommer upp i den ringa summan av 480 grader.

Man kan förstås fullfölja den napolitanska tanken och lägga precis vad man vill på sin pizza som smakar gott, är närodlat och skördat vid rätt tidpunkt.

Riktig äkta napolitansk pizza kan av logiska skäl i princip bara ätas i Neapel eftersom de färska råvarorna ska vara napolitanska. Men att använda sina egna lokala pålägg är helt i napolitansk anda. Degen går dock inte att kompromissa med.

Dela det här receptet med dina vänner!