No bake kaka med lingon och kolasås
Tillagningstid:
Publicerat:
2020-11-04Tillagningstid:
Lingon är ett nordisk superbär som oftast hamnar i en syltburk. Har du frysta lingon är det här en toppengrej att göra.
Ingredienser
6 portioner
Pajdeg
- 1 dlsultanrussin
- 1 dltorkade aprikoser
- 1 mskkokosolja
- 1 krmäkta vaniljpulver
- 4 dlsolrosfrön
- 3 mskrostade sesamfrön
Fyllning
- 4 dlkokosflingor
- 4 dllingon, rumsvarma
- 3 mskekologisk kallpressad kokosolja
- 1 dlråsocker (eller agavesirap)
- 3 dlfrysta lingon till servering
Kolasås
- 3 dlfet kokosmjölk
- 0,75 dlkokossocker
- ½ mskagavesirap
- 1 krmäkta vaniljpulver
- 1 nypa(or)havssalt
Så lagar du
Pajdeg
1. Blötlägg russin och aprikoser i fingervarmt vatten 15-20 minuter.
2. Kör russin, aprikoser, kokosolja och vaniljpulver i matberedaren till en smet.
3. Häll i solrosfröna och sesamfrön, kör till grovkornig deg.
4. Tryck ut degen jämnt i en springform.
5. Ställ kallt.
Fyllning
1. Kör kokosflingorna i matberedaren till ett mjöl.
2. Häll i lingonen och kör till en jämn smet.
3. Tillsätt kokosoljan och socker, kör ytterligare någon minut.
4. Häll fyllningen i springformen, låt vila kallt i minst 1 timme.
5. Servera lingonkakan med frysta lingon och kolasås.
Kolasås
Koka samtliga ingredienser i en kastrull i 20-25 minuter. Vispa då och då.
Tips
No bake kakor (som inte behöver bakas i ugn) är behändiga och snabblagade bara du har en mixer eller mixerstav. Eftersom bären inte värms upp behåller du dessutom alla nyttigheter.
Här serveras kakan med en laktosfri kolasås.