No bake kaka med lingon och kolasås

No bake kaka med lingon och kolasås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Lingon är ett nordisk superbär som oftast hamnar i en syltburk. Har du frysta lingon är det här en toppengrej att göra.

Ingredienser

6portioner

Pajdeg

  • 1dl
    sultanrussin
  • 1dl
    torkade aprikoser
  • 1msk
    kokosolja
  • 1krm
    äkta vaniljpulver
  • 4dl
    solrosfrön
  • 3msk
    rostade sesamfrön

Fyllning

  • 4dl
    kokosflingor
  • 4dl
    lingon, rumsvarma
  • 3msk
    ekologisk kallpressad kokosolja
  • 1dl
    råsocker (eller agavesirap)
  • 3dl
    frysta lingon till servering

Kolasås

  • 3dl
    fet kokosmjölk
  • 0,75dl
    kokossocker
  • ½msk
    agavesirap
  • 1krm
    äkta vaniljpulver
  • 1nypa(or)
    havssalt

Så lagar du

Pajdeg

1. Blötlägg russin och aprikoser i fingervarmt vatten 15-20 minuter.

2. Kör russin, aprikoser, kokosolja och vaniljpulver i matberedaren till en smet.

3. Häll i solrosfröna och sesamfrön, kör till grovkornig deg.

4. Tryck ut degen jämnt i en springform.

5. Ställ kallt.

Fyllning

1. Kör kokosflingorna i matberedaren till ett mjöl.

2. Häll i lingonen och kör till en jämn smet.

3. Tillsätt kokosoljan och socker, kör ytterligare någon minut.

4. Häll fyllningen i springformen, låt vila kallt i minst 1 timme.

5. Servera lingonkakan med frysta lingon och kolasås.

Kolasås

Koka samtliga ingredienser i en kastrull i 20-25 minuter. Vispa då och då.

Tips

No bake kakor (som inte behöver bakas i ugn) är behändiga och snabblagade bara du har en mixer eller mixerstav. Eftersom bären inte värms upp behåller du dessutom alla nyttigheter.

Här serveras kakan med en laktosfri kolasås.

Dela det här receptet med dina vänner!