Nordisk vintersallad
Tillagningstid:
Publicerat:
2021-03-03Tillagningstid:
En vintrig, ljummen och mättande sallad som kickar igång vårkänslorna med lite gröna blad. Servera salladen som en egen rätt eller som gott tillbehör till en ugnstekt fisk eller kryddig korv.
Ingredienser
4 portioner
- 300 gjordärtskocka
- 2 dlquinoa, kokt
- 1 dlhelt dinkel, kokt
- 1 dlsolroskärnor, kokta
- 1 dlblötlagda linser
- 1 sthuvud vintersallad med beska, t ex puntarella, endive eller rosesallad
- 2 stburrata eller mozzarella
- 1 stäpple, t ex Ingrid Marie eller annat svenskt vinteräpple
- vitvinsvinäger
- olivolja
- salt och svartpeppar
Dressing
- 1 stschalottenlök
- 1 msktahini (sesampasta)
- 2 mskolivolja
- 1 stcitron
- 1 tskhonung
- 1 mskvitvinsvinäger
Så lagar du
- Tvätta/skrubba jordärtskockan och baka den i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter tills den blivit mjuk.
- Låt svalna och dela den mitt itu och "fläk ut" den så att den mjuka sidan kommer utåt. Rosta den en gång till i ugnen på 220 grader med lite olja och salt i 10 minuter, tills den blir krispig.
- Under tiden, blanda ihop salladsgrunden med de kokta grynerna och solroskärnorna. Smaka av med olivolja, salt, peppar och lite vinäger.
- Plocka lös bladen på salladen och "isa" bladen en stund före servering.
- Finhacka löken och blanda ihop dressingen med resterande ingredienserna. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Bygg ihop salladen på ett större fat strax före servering. Lägg grynblandningen i botten, bryt sedan ner burratan/mozzarellan i större bitar och ringla dressingen över. Avsluta med lite krispiga salladsblad och tunt hyvlat/skivat äpple.