Pakoras med grön chutney och mangold

Pakoras med grön chutney och mangold i en skål och en halv lime, en servette och några pakoras på en trätallrik i bredvid.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här är potatis i en form som du inte har tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex. svamp.

Ingredienser

4portioner

Pakoras

  • 8st
    potatis
  • 3st
    gul lök
  • 3dl
    kikärtsmjöl
  • 1tsk
    curry
  • 1tsk
    gurkmeja
  • 1st
    chili, röd
  • salt

Grön chutney

  • 1kruk(or)
    mynta
  • 1kruk(or)
    persilja
  • 1st
    liten gul lök, finhackad
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 2st
    lime, saft och zest
  • 1msk
    socker
  • 1
    grön chili, finhackad
  • ½tsk
    kummin
  • salt och peppar
  • 2msk
    vatten

Sauterad mangold

  • 300g
    mangold, spenat
  • 1st
    schalottenlök
  • 5klyfta(or)
    vitlök
  • 1msk
    rapsolja
  • 1tsk
    sesamolja
  • 2msk
    fisksås
  • 3msk
    soja
  • 30g
    smör
  • 2st
    lime
  • rapsolja till stekning

Så lagar du

Pakoras

1. Svarva potatis och lök eller riv med grova delen av rivjärnet till strimlor.

2. Salta löken och potatisen och låt vila. När de börjar släppa vatten tillsätter du kikärtsmjölet och kryddorna och jobbar ihop till en smet.

3. Forma till små nystan.

4. Gör chutney och sauterad mangold innan fritering. Fritera i het olja 160 grader i mindre nystan tills gyllene ca 2-3 minuter.

grön chutney

1. Hacka örterna, chilin och löken, pressa limen, blanda ihop resterande ingredienser och rör ihop till en sås.

2. Späd med mera vatten om den blir tjock i konsistensen.

3. Smaka av med salt och peppar.

sauterad mangold

1. Rensa igenom mangolden och riv ner den i mindre bitar.

2. Hacka löken och skiva vitlöken.

3. Hetta upp rapsoljan i en stekpanna och svetta löken hastigt, öka värmen och gå ner med mangolden. När mangolden börjat ta lite färg, krydda upp med fisksås, soja, sesamolja, smöret och zest eller saft från 2 st lime.

4. Smaka av med salt och peppar.

Dela det här receptet med dina vänner!