Pannkaksknyten med jordgubbsparfait
Publicerat:
2016-04-21Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Jordgubbsparfait
- 1msksocker
- 75gjordgubbar - sköljda och delade i kvartar
- ¼vaniljstång
- 50gsocker
- ¼dläggulor
- 1¼dlvispgrädde
Jordgubbssås
- 150gjordgubbar
- 2msksocker
Pannkaksdeg
- 1vaniljstång
- 65gsocker
- 100gvetemjöl
- 3ststora ägg
- 65gsmält smör
- 2 ½dlhelmjölk (minst 3,5% fett)
Så lagar du
Desserten ska helst förberedas dagen innan.
Jordgubbsparfait
1. Ta 1 msk socker och blanda det med dom delade jordgubbarna, låt dom stå och marinera en stund.
2. Vispa äggulor och socker till en fluffig smet. Vispa sedan grädden lite lätt. Mosa de marinerade jordgubbarna och tillsätt lite av den lättvispade grädden. Vänd sen ner resten av grädden och blanda försiktigt.
3. Häll direkt upp parfaiten i 6 stycken formar ca. 5 cm i diameter och 5 cm höga och ställ direkt i frysen tills nästa dag.
Jordgubbssås
1. Strö sockret över jordgubbarna. Blanda väl och låt dra i ca. en halvtimme.
Pannkakssmet
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna med en liten kniv. Blanda sedan vaniljfröna med en lite av sockret så att fröna separeras.
2. Skär varje stång i 3 tunna snören på längden och lägg dom någon minut i kokande vatten. Plocka sedan upp dom och låt torka på hushållspapper. Förvara dom i en påse i kylen tills att dom ska användas till knytena.
3. Blanda vaniljsocker, socker och mjöl och vispa det väl med alla äggen. Smält sedan smöret till pannkaksmeten och vispa ihop.
4. Vispa till sist ner mjölken. Smält smör i en stekpanna och stek pannkakorna på hög värme.
5. Täck pannkakorna med folie tills servering.
Upplägg
1. Lossa jordgubbsparfaiten från formarna och ställ tillbaka dom i frysen ett par minuter till.
2. Fördela jordgubbssåsen i botten på sex stycken tallrikar.
3. Placera jordgubbsparfaiten i mitten av en pannkaka och vik ihop. Knyt sedan med ett snöre från vaniljstången.
4. Ställ varje knyte i mitten av tallrikarna på jordgubbssåsen.