Pannkaksknyten med jordgubbsparfait

Pannkaksknyte på en tallrik

Publicerat:

Tillagningstid:

En rikigt god dessert med hemgjord glass i pannkaksknyten, tillsammans med en härligt söt jordgubbssås.

Ingredienser

6portioner

Jordgubbsparfait

  • 1msk
    socker
  • 75g
    jordgubbar - sköljda och delade i kvartar
  • ¼
    vaniljstång
  • 50g
    socker
  • ¼dl
    äggulor
  • dl
    vispgrädde

Jordgubbssås

  • 150g
    jordgubbar
  • 2msk
    socker

Pannkaksdeg

  • 1
    vaniljstång
  • 65g
    socker
  • 100g
    vetemjöl
  • 3st
    stora ägg
  • 65g
    smält smör
  • 2 ½dl
    helmjölk (minst 3,5% fett)

Så lagar du

Desserten ska helst förberedas dagen innan.

Jordgubbsparfait

1. Ta 1 msk socker och blanda det med dom delade jordgubbarna, låt dom stå och marinera en stund.

2. Vispa äggulor och socker till en fluffig smet. Vispa sedan grädden lite lätt. Mosa de marinerade jordgubbarna och tillsätt lite av den lättvispade grädden. Vänd sen ner resten av grädden och blanda försiktigt.

3. Häll direkt upp parfaiten i 6 stycken formar ca. 5 cm i diameter och 5 cm höga och ställ direkt i frysen tills nästa dag.

 

Jordgubbssås

1. Strö sockret över jordgubbarna. Blanda väl och låt dra i ca. en halvtimme.

 

Pannkakssmet

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna med en liten kniv. Blanda sedan vaniljfröna med en lite av sockret så att fröna separeras.

2. Skär varje stång i 3 tunna snören på längden och lägg dom någon minut i kokande vatten. Plocka sedan upp dom och låt torka på hushållspapper. Förvara dom i en påse i kylen tills att dom ska användas till knytena.

3. Blanda vaniljsocker, socker och mjöl och vispa det väl med alla äggen. Smält sedan smöret till pannkaksmeten och vispa ihop.

4. Vispa till sist ner mjölken. Smält smör i en stekpanna och stek pannkakorna på hög värme.

5. Täck pannkakorna med folie tills servering.

 

Upplägg

1. Lossa jordgubbsparfaiten från formarna och ställ tillbaka dom i frysen ett par minuter till.

2. Fördela jordgubbssåsen i botten på sex stycken tallrikar.

3. Placera jordgubbsparfaiten i mitten av en pannkaka och vik ihop. Knyt sedan med ett snöre från vaniljstången.

4. Ställ varje knyte i mitten av tallrikarna på jordgubbssåsen.

Dela det här receptet med dina vänner!