Pappas nattmacka

Pappas nattmacka.

Publicerat:

Tillagningstid:

Mackan som får dig att le av kärlek! En härlig kombo av stekt eller grillat kött, svampslaw, krispig potatis och krämig avokado.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 400-500g
    flankstek
  • 4-6st
    bröd, t ex fralla eller källarfranska
  • 100g
    mandelpotatis
  • 500g
    ister eller oxtalg
  • 4msk
    hjortronvinäger (se relaterat recept)
  • 50g
    rödkål, finskuren
  • 2
    mogna avokados
  • salt och peppar

Svampslaw

  • 100g
    svamp, efter tycke och smak (jag använder ostronskivling)
  • ½dl
    majonnäs
  • ½dl
    creme fraiche
  • 1msk
    senap
  • 50g
    parmesan, riven
  • 1msk
    smör
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Börja med att riva svampen i strimlor med händerna. Ibland kan stamman på ostronskivlingen vara rätt kompakt och då kan du skära den med en kniv. 

2. Stek svampen i smöret i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar.

3. Lägg svampen på en tallrik så att den svalnar av. Blanda med resten av ingredienserna och ställ in i kylen.

4. Strimla potatisen fint. Fritera den i ister/talg på ca 180 grader. Ta upp potatisen och lägg på ett papper eller en handduk.

5. Doppa brödet i smör på ena sidan och rosta sedan i stekpanna.

6. Skiva köttet tunt och stek i smör, eller grilla det snabbt. Salta och peppra.

7. Montera mackan genom att lägga svampslawen på underbrödet. Lägg på köttet, avokadon, finskuren rödkål, ringlad bärvinäger (se relaterat recept) och toppa sedan med den krispiga, friterade potatisen. Lägg på lockbrödet och njut!

Tips

Gör gärna svampslawen dagen före, så att den får mogna i smakerna över natten.

Här har jag valt flankstek som man kan steka eller grilla hel i bit och sedan skiva upp och lägga på mackan. Då jag vill ha den krispiga stekytan skivar jag istället upp den tunt och steker den snabbt på hög temperatur.

Att fritera potatisen i ister är en smakhöjare, men du kan givetvis använda olja också.

Dela det här receptet med dina vänner!