Pappas nattmacka
Publicerat:
2020-11-06Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 400-500gflankstek
- 4-6stbröd, t ex fralla eller källarfranska
- 100gmandelpotatis
- 500gister eller oxtalg
- 4mskhjortronvinäger (se relaterat recept)
- 50grödkål, finskuren
- 2mogna avokados
- salt och peppar
Svampslaw
- 100gsvamp, efter tycke och smak (jag använder ostronskivling)
- ½dlmajonnäs
- ½dlcreme fraiche
- 1msksenap
- 50gparmesan, riven
- 1msksmör
- salt och peppar
Så lagar du
1. Börja med att riva svampen i strimlor med händerna. Ibland kan stamman på ostronskivlingen vara rätt kompakt och då kan du skära den med en kniv.
2. Stek svampen i smöret i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg svampen på en tallrik så att den svalnar av. Blanda med resten av ingredienserna och ställ in i kylen.
4. Strimla potatisen fint. Fritera den i ister/talg på ca 180 grader. Ta upp potatisen och lägg på ett papper eller en handduk.
5. Doppa brödet i smör på ena sidan och rosta sedan i stekpanna.
6. Skiva köttet tunt och stek i smör, eller grilla det snabbt. Salta och peppra.
7. Montera mackan genom att lägga svampslawen på underbrödet. Lägg på köttet, avokadon, finskuren rödkål, ringlad bärvinäger (se relaterat recept) och toppa sedan med den krispiga, friterade potatisen. Lägg på lockbrödet och njut!
Tips
Gör gärna svampslawen dagen före, så att den får mogna i smakerna över natten.
Här har jag valt flankstek som man kan steka eller grilla hel i bit och sedan skiva upp och lägga på mackan. Då jag vill ha den krispiga stekytan skivar jag istället upp den tunt och steker den snabbt på hög temperatur.
Att fritera potatisen i ister är en smakhöjare, men du kan givetvis använda olja också.