Aperitivogravad lax med labneh och rosa grapefrukt

Peritivogravad lax med labneh och rosa grapefrukt

Publicerat:

En gravad lax kan smaksättas med det mesta ur barskåpet. En skvätt gin, whisky eller kanske en av mina favoriter - Campari som är en bitter italiensk aperitif. Här använder jag en del av den gravade laxen i en förrätt, men laxen går fint att servera på en buffé eller till middag med till exempel, rostade potatisar till. I detta recept använder jag Labneh som är en färskost från mellanöstern gjord på yoghurt. Om du inte hittar den kan du använda rysk yoghurt eller göra en labneh själv!

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    färsk laxsida med skinn (räcker till 8-12 portioner)
  • 1dl
    socker
  • 0,5dl
    salt
  • 0,5msk
    mald eller mortlad svartpeppar
  • 2msk
    campari eller liknande
  • 2
    apelsiner, skalet

Till servering

  • 12-14
    skivor gravad lax
  • 2dl
    labneh
  • 1
    grapefrukt
  • 1
    apelsin, skalet
  • 1knippa(or)
    mynta

Så lagar du

  1. 2 dagar i förväg! Dela laxen i två delar. 
  2. Blanda socker, salt och gin, aperol eller campari. Gnid in blandningen på laxens köttsida. 
  3. Riv över apelsinskal och strö över nymald svartpeppar. 
  4. Lägg ihop sidorna och lägg in i en plastpåse. 
  5. Lägg på fat och placera gärna en tyngd ovanpå. 
  6. Ställ in i kylen i två dagar, vill du äta den senare behöver du ta bort saltet efter två dagar. Laxen håller sig ytterligare en vecka eller två. Vänd en gång under tiden.

Vid servering 

  1. Skrapa bort ev salt från laxen. Skär den i tunna skivor (3 – 4 skivor per person räcker fint till förrätt).
  2. Skär bort skalet på grapefrukten och skär den i tärningar
  3. Lägg en klick labneh på portionstallrikar. 
  4. Fördela lax och grapefrukt. 
  5. Garnera med rivet apelsinskal och myntablad.

Dela det här receptet med dina vänner!