Pestostekt kyckling med norrländsk ”risotto”

Pestostekt kyckling med norrländsk ”risotto”

Publicerat:

Tillagningstid:

En härlig korngrynsrätt som bjöds på Kukkolaforsens värdshus i Tornedalen, har inspirerat till denna svenska variant på risotto. Fin kyckling stekt med pesto under skinnet blir utmärkt sällskap.

Ingredienser

4portioner

  • 4st
    bröst eller lårklubbor av majskyckling med skinn
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    nymalen svartpeppar

Pesto

  • 1kruk(or)
    basilika
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 25g
    sötmandel
  • 1dl
    finriven parmesanost
  • 1/2dl
    olivolja

Norrländsk ”risotto”

  • 3dl
    korngryn eller matvete
  • grönsaksbuljong från tärning
  • 2msk
    smör
  • en rejäl näve ruccola
  • 2st
    tomater
  • 1dl
    finriven parmesan eller annan smakrik ost
  • 1dl
    frysta lingon, tinade
  • (salt och peppar)

Så lagar du

1. Pestokyckling: Sätt ugnen på 200°. Salta och peppra kycklingklubborna runt om. Kör basilika, pressad vitlök, mandel och riven ost till mos i matberedare. Tillsätt oljan medan maskinen går till en grön pasta.

2. Lyft upp skinnet på kycklingdelarna och fördela peston, lägg tillbaka skinnet och tryck till i kanterna. Stek kycklingen i mitten av ugnen 25-30 minuter till 75-80° innertemperatur.

3. Risotto: Koka korngryn eller matvete i buljong enligt anvisning på paketet. Grovhacka ruccolan, dela tomaterna, kärna ur dem och skär i tärningar. Blanda grynen med smör, ruccola, tomater, ost och lingon, smaka eventuellt av med salt och peppar.

4. Servera ”risotton” med nystekt kyckling, och ös eventuellt lite av kycklingskyn över köttet.

Dela det här receptet med dina vänner!