Pinsa med mozzarella, rosmarin, päron och valnötter

Pinsa med mozzarella

Publicerat:

Man älskar ju alla varianter av pizza, och pinsa, eller egentligen pinsa romana, är som en blandning mellan foccacia och pizza. Den ovala formen är karaktäristisk och gör du degen själv blandar man mjöl på vete, soja och ris som får jäsa med surdeg för en lätt, fluffigt bröd. I Italien är det dock vanlig snabbmat då man köper färdiga bröd som sedan toppas och gräddas färdigt i het ugn. I Sverige börjar det också dyka upp färdiga pinsa-bröd och här använder vi just det för en snabb, enkel men vansinnigt god pinsa som kan serveras själv som en ”pizza” eller som ett tillbehör till soppa eller på en buffé.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    pinsa bröd
  • 2st
    mozzarella (gärna buffel)
  • 2st
    gula lökar
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • olivolja eller god rapsolja att steka i
  • 1msk
    finhackad färsk rosmarin
  • 1-2st
    päron
  • 2dl
    grovriven peccorino, gärna svensk
  • 1dl
    grovhackade rostade valnötter
  • 1st
    burrata
  • nymalen svartpeppar (rosta den gärna i torr panna för godare smak!)
  • salt

Så lagar du

  1. Värm ugnen till 250 grader.
  2. Strimla lök och vitlök fint och stek i rikligt med olivolja tillsammans med rosmarinen tills löken blivit mjuk. Krydda med salt.
  3. Skär päronen i tunna skivor. Riv mozzarellan i bitar med händerna och fördela över pinsa-bröden som placeras på plåt med bakplåtspapper. Toppa med löken och skivat päron. Krydda med lite mer salt och rikligt med nymalen svartpeppar. Avsluta med riven peccorino.
  4. Grädda i ca 5-8 minuter eller tills osten smält och pinsan börjar få lite färg.
  5. Toppa med bruten burrata-ost, rostade valnötter och lite god olivolja. Servera genast.

Dela det här receptet med dina vänner!