Polentakräm med vinbräserad svamp och salsiccia

Polentakräm med vinbräserad svamp och salsiccia

Publicerat:

Tillagningstid:

En underbart krämig och ”ostig” rätt att värma sig med i vintermörkret. Lite som en allians mellan en fondue och risotto skulle man kunna säga. Krämen kan serveras med ett härligt långkok som brasato eller en bouef, eller med goda kryddiga korvar beroende på hur mycket tid man har fram till middag.

Ingredienser

4portioner

Polentakräm

  • 5dl
    grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 1dl
    mjölk
  • 1dl
    polentagryn
  • 1 ½dl
    parmiggiano reggiano, riven
  • 2-3msk
    smör
  • 100g
    taleggio, skuren i tärningar

Vinbrässerad svamp

  • 250g
    skogschampinjoner
  • 1-2
    schalottenlökar
  • 2msk
    smör
  • 2msk
    olivolja
  • ½dl
    vitt vin
  • ½kruk(or)
    bladpersilja
  • salt och nymald svartpeppar

Övrigt

  • 4
    färska salsicciakorvar
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • ½
    baguette, skuren i tunna skivor

Så lagar du

  1. Börja med svampen. Ansa och skär svampen i kvartar. Skala och hacka löken.
  2. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Stek svamp och lök tills det mjuknat. Salta lite, häll på vin och låt det koka upp. Hacka persilja och vänd ner i svampen. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  3. Hetta upp en stekpanna. Skär salsicciakorvarna mitt itu på längden. Lägg korven och rosmarin i pannan, stek på båda sidor, börja med snittsidan och stek tills korven fått färg och är helt genomlagad. Ta upp ur stekpannan och stek brödskivorna i salsicciafettet tills de är krispiga. Håll varmt.
  4. Koka upp buljong och mjölk till polentakrämen. Vispa ner polenta i buljongen. Fortsätt vispa och låt krämen sjuda i ca 3–4 minuter. Den ska tjockna något. Vänd ner parmiggiano och smör. Smaka av med salt. Vänd ner taleggio precis innan servering.
  5. Lägg krämen på tallrikar. Toppa med svamp och salsiccia och servera med brödet vid sidan.

Dela det här receptet med dina vänner!