Pressylta på grishuvud och lägg

skivad pressylta på fat med grönkål

Publicerat:

Tillagningstid:

Ibland kan det vara skoj att hålla gamla mattraditioner vid liv. En sådan är pressyltan. Här tar man tillvara alla grisens delar och gör något gott av dem. Serveras lämpligen med Paul Svenssons julbröd med aprikoser.

Ingredienser

8portioner

Till köttkoket

  • 700g
    svål
  • 1,5kg
    bogfläsk
  • 1,5kg
    fläsklägg på ben
  • 1st
    morot, skivad
  • 1st
    lök, finhackad
  • 2st
    lagerblad
  • 1st
    fänkål
  • 3msk
    salt

Till syltan i skålen

  • 1tsk
    fänkålsfrön, mortlade
  • 3kvist(ar)
    rosmarin, finhackad
  • 6st
    gelatinblad, blötlagda

Så lagar du

1. Lägg fläsklägg, bogfläsk och svål i en stor kastrull. Täck med vatten och tillsätt grönsaker, lagerblad och salt. Sjud under lock i 1-2 timmar tills köttet och svålen är mör. Skumma noga under tiden och tag sedan upp svål och kött. Spara buljongen i grytan.

2. Blötlägg en handduk/silduk och vrid ur noga. Detta gör man för att inte svålen skall fastna i handduken. Lägg handduken i en skål med rund botten.

3. Lägg svålen i skålen och fördela i botten och längs kanter. Varva svål, kött, kryddor och blötlagd gelatin. Fyll upp skålen, avsluta med ett lager svål, och knyt sedan ihop handduken hårt till en boll.

4. Lägg en tallrik i botten av kastrullen med buljong och ställ syltan på den. Sjud i 15-20 minuter, väldigt försiktigt.

5. Lyft upp knytet med sylta och lägg i press i samma bunke som tidigare. Det är viktigt att trycka till den ordentligt direkt. Placera en rejäl vikt på toppen och låt stå kallt flera timmar, helst över natten.

6. Tag fram pressyltan, ta försiktigt bort handduken, och skär i fina skivor. Servera med god senap och julbröd.

Dela det här receptet med dina vänner!