Pressylta på grishuvud och lägg
Publicerat:
2015-12-16Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Till köttkoket
- 700gsvål
- 1,5kgbogfläsk
- 1,5kgfläsklägg på ben
- 1stmorot, skivad
- 1stlök, finhackad
- 2stlagerblad
- 1stfänkål
- 3msksalt
Till syltan i skålen
- 1tskfänkålsfrön, mortlade
- 3kvist(ar)rosmarin, finhackad
- 6stgelatinblad, blötlagda
Så lagar du
1. Lägg fläsklägg, bogfläsk och svål i en stor kastrull. Täck med vatten och tillsätt grönsaker, lagerblad och salt. Sjud under lock i 1-2 timmar tills köttet och svålen är mör. Skumma noga under tiden och tag sedan upp svål och kött. Spara buljongen i grytan.
2. Blötlägg en handduk/silduk och vrid ur noga. Detta gör man för att inte svålen skall fastna i handduken. Lägg handduken i en skål med rund botten.
3. Lägg svålen i skålen och fördela i botten och längs kanter. Varva svål, kött, kryddor och blötlagd gelatin. Fyll upp skålen, avsluta med ett lager svål, och knyt sedan ihop handduken hårt till en boll.
4. Lägg en tallrik i botten av kastrullen med buljong och ställ syltan på den. Sjud i 15-20 minuter, väldigt försiktigt.
5. Lyft upp knytet med sylta och lägg i press i samma bunke som tidigare. Det är viktigt att trycka till den ordentligt direkt. Placera en rejäl vikt på toppen och låt stå kallt flera timmar, helst över natten.
6. Tag fram pressyltan, ta försiktigt bort handduken, och skär i fina skivor. Servera med god senap och julbröd.