Rabarberparfait-sandwich

Sandiwch.

Publicerat:

Tillagningstid:

Vårens lyxigaste dessert, rabarberparfait med en chokladbotten, maräng och rabarberkompott.

Ingredienser

Choklad/kanelbotten

  • 85g
    smör
  • 65g
    mörk choklad
  • 1tsk
    espressokaffe
  • 5g
    vaniljsocker
  • 100g
    strösocker
  • 1st
    ägg
  • 65g
    vetemjöl
  • 5g
    kakao
  • 2g
    bakpulver
  • 2g
    malen kanel
  • 1g
    salt

Rabarberkompott

  • 90g
    rabarber
  • 45g
    socker
  • ¼
    vaniljstång
  • 1,5msk
    pressad citron
  • 3st
    jordgubbar (gärna frysta)
  • 3msk
    vatten

Italiensk maräng

  • 75g
    äggvita
  • 165g
    strösocker
  • 5cl
    vatten (50g)

Rabarberparfait

  • 150g
    grädde
  • 150g
    crème fraiche
  • rabarberkompott (se ovan)
  • rabarberparfait (se ovan)

Så lagar du

Choklad/kanelbotten

1. Smält smöret på låg värme i en kastrull.

2. Hacka chokladen och smält den i smöret. Tillsätt kaffet. Håll kastrullen varm ca 40-50 grader.

3. Vispa ägget, vaniljsockret och strösockret. Sikta mjöl, kakao, bakpulver, kanel och salt och vänd ner det i äggblandningen.

4. Blanda sist i choklad/smörblandningen och stryk ut smeten på ett bakplåtspapper eller bakduk. Grädda botten på ca 170 grader i ca 7-10 minuter beroende på ugn.

5. Om choklad/kanelbotten har svalnat och den är svår att få loss från pappret, kan man lägga den i frysen ca 20-30 minuter. Prova därefter att få loss botten från papperet. Skär upp önskad storlek av botten.

Rabarberkompott

1. Skär rabarbern i små bitar och lägg den i en kastrull.

2. Öppna vaniljstången och ta ut vaniljfröna, lägg dem och själva vaniljstången i kastrullen. Tillsätt resten av ingredienserna.

3. Sjud kompotten på svag värme under lock i ca 7-10 minuter. Låt svalna. 

Italiensk maräng

1. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp.

2. När sockervattnet når 110 grader (använd digital kökstermometer) börja då att vispa äggvita i en rostfribunke till en fast maräng. När sockervattnet nått 121 grader häll sockervattnet i en tunn stråle ner i marängen som vispas försiktigt. Fortsätt vispa tills marängen når ljummen temperatur.

Rabarberparfait

1. Vispa grädden så att det bildas mjuka toppar rör sedan i crème fraiche ställ den åt sidan.

2. När marängen håller ca 30 grader vänd då försiktigt i rabarberkompotten i marängen vänd därefter försiktigt i gräddblandningen.

3. Fyll formarna (till exempel silikonformar eller en långpanna) och ställ in i frysen i ca 4 timmar (beroende på storlek på formarna).

Montering

Ta ur parfaiten ur formarna och ställ parfaiten på choklad/kanelbotten och lägg en choklad/kanelbotten ovanpå så att det blir som en sandwich. Låt sedan stå inplastad i frysen tills servering.

Dela det här receptet med dina vänner!