Kladdig vinbärskaka med maräng

Rödavinbärskaka med maräng.

Publicerat:

Tillagningstid:

Lyxig och snabbakad långpannekaka som passar lika bra till fika som dessert. Syran i de röda vinbären möts fint av den mer söta, knapriga marängtoppen. Om du inte har röda vinbär går det bra med andra bär.

Ingredienser

25portioner

Kakan

  • 250g
    smör, mjukt
  • 3dl
    strösocker
  • 1tsk
    vaniljsocker
  • 3msk
    grädde
  • 5st
    ägg (spara 3 vitor till marängen)
  • 2tsk
    bakpulver
  • 4dl
    vetemjöl
  • 1st
    citron
  • ev 1msk
    kardemumma, mortlad
  • 5-6dl
    röda vinbär

Maräng

  • 3st
    äggvitor
  • 2dl
    strösocker

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig värme, eller 150 grader varmluft.

2. Rör smör och socker. Tillsätt grädde, 2 ägg och 3 äggulor och mjöl blandat med bakpulver. Riv ner citronskal och pressa i saften. Om du vill kan du smaksätta smeten med 1 msk kardemumma. Blanda ihop.

3. Bred ut smeten i bakpappersklädd långpanna, ca 30x20 cm. Strö på vinbär.

4. Gör maräng: Vispa vitor och hälften av sockret, först sakta och öka sedan hastigheten.

5. Tillsätt resterande socker och vispa till en fast maräng. Bred den över kakan.

6. Grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen tills marängen fått vacker färg och kakan är genomgräddad.

7. Låt svalna och skär i rutor.

Tips

Servera som den är eller med en klick grädde. Garnera gärna med röda vinbär och pudra på florsocker.

Kakan går bra att frysa.

Dela det här receptet med dina vänner!