Bräserad rödbeta med lakritsrot och pesto på rödbetsblast

En vit tallrik som är fylld av rödbeta och lakritsrot.

Publicerat:

Tillagningstid:

Rödbetan är rotfrukternas kameleont. Den gifter sig bra med både citrus, blåmögelost och lakrits. I den här rätten är det ugnen som gör det mesta av arbetet. Gott både som huvudrätt eller tillbehör.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    rödbetor med blast
  • 2st
    äpple, klyftade
  • 2st
    schalottenlök, strimlad
  • 1dl
    äppelcidervinäger
  • 150g
    smör
  • 1tsk
    salt
  • 1msk
    socker
  • 1tsk
    chiliflakes
  • 3cm
    lakritsrot, finriven

Pesto på rödbetsblast och basilika

  • blasten från betorna eller 200 gram färsk spenat
  • 1kvist(ar)
    basilika
  • 1kvist(ar)
    citrontimjan
  • 1dl
    rapsolja, kallpressad
  • ½dl
    pumpakärnor
  • 1
    vitlökskyfta
  • 50g
    parmesanost

Så lagar du

1. Tvätta och skrubba betorna tills de är fria från jord.

2. Spara blasten till peston och de spädaste bladen till uppläggningen. Hittar du inte rödbetor med blast kan du byta ut blasten mot spenat.

3. Dela ner betorna till centimetertjocka skivor och placera i ugnsfast form tillsammans med smör, vinäger, chili, lakrits, strimlad lök, tärnat äpple, salt och socker.

4. Bräsera i ugnen på 180 grader i ca 40-50 minuter tills betorna är mjuka men med lite tuggmotstånd.

Pesto på rödbetsblast och basilika

1. Hacka över alla ingredienserna till peston grovt.

2. Häll allt utom parmesanen i en mixer. Tillsätt riven parmesan då peston börjar ta ihop och smaka av med salt och peppar.

3. Servera de bräserade betorna med en rejäl klick pesto och smetana. Garnera gärna lite råhyvlad beta och de spädaste hjärtbladen för konsistens och ögonfröjd.

Dela det här receptet med dina vänner!