Burgare på rödbeta och matlupin

Rödbeta- och lupinburgare.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kött är kött och grönsaker är grönsaker, men för mig är burgare bara riktigt god mat mellan två skivor riktigt gott bröd. Min uppdatering av vår kära hamburgare påminner om originalet men har också en helt ny dimension av textur och kontrast. Hoppas ni kommer att gilla den!/Paul Svensson

Ingredienser

4portioner

Rödbeta och lupinburgare

  • 250g
    rödbeta
  • 250g
    lupintempeh
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1msk
    dijonsenap
  • 1msk
    blutsaft
  • 1tsk
    soja
  • salt och svartpeppar

Kernzabröd, 8-10 st

  • 100g
    vatten
  • 100g
    ekologiskt vetemjöl
  • 100g
    kernza eller mer vetemjöl
  • 25g
    vit baksirap
  • 15g
    färsk jäst
  • 20g
    rapsolja, kallpressad
  • 2g
    salt
  • 3msk
    rapsfrö
  • ägg till pensling

Grillad olja

  • 1liter
    matolja
  • 1
    brikett, glödande

Grillad majonnäs

  • ½dl
    kikärtsspad
  • 1dl
    matolja
  • 3msk
    grillad olja
  • ½msk
    senap
  • ½msk
    vinäger

Broccoli-slaw

  • 10
    broccoliblad
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    socker
  • 1dl
    grillad majonnäs

Kålrotsstrips

  • 1
    kålrot, ca 500 g
  • 2msk
    majsstärkelse
  • salt
  • olja till fritering

Bois Boudran-sås

  • ½dl
    ketchup
  • ½dl
    god senap
  • 1dl
    matolja
  • 1
    tomat, tärnad
  • ½kruk(or)
    basilika
  • salt och svartpeppar

Så lagar du

Rödbets- och lupinburgare

1. Ugnsbaka eller confitera (koka i fett) rödbetan till 85 grader i innertemperatur. Använd 120 grader i ugnsvärme.

2. Mal i köttkvarn rödbeta och lupintempeh om vartannat.

3. Blanda färsen med riven vitlök, senap, blutsaft, soja, salt och svartpeppar.

4. Forma biffar och stek frasiga. Stek till 50 grader i innertemperatur.

Kernzabröd, 8-10 st

1. Blanda vatten och mjöl i en degblandare på medelhastighet 10 minuter.

2. Tillsätt sirap och jäst, öka hastigheten och kör ytterligare 10 minuter.

3. Tillsätt smör och salt. Låt jäsa 20 minuter under bakduk.

4. Forma degen till hambugerbröd på ett lätt mjölat bord och låt jäsa i 30 minuter.

5. Pensla med uppvispat ägg och vatten. Strö över rapsfrö.

6. Baka i ugnen på 180 grader tills de är gyllene, ca 10 minuter. Låt svalna utan bakduk.

Grillad olja

1. Lägg olja i en kastrull med lock. Lägg i glödande kol direkt från grillen. VAR FÖRSIKTIG!

2. Lägg på locket och låt briketten kvävas i olja.

3. Lyft bort briketten, var noga med att lägga den i vatten eller tillbaka i grillen, och häll upp oljan. Lämna bottensatsen i kastrullen.

Grillad majonnäs

1. Mixa kikärtspad, senap och vinäger med stavmixer i lämplig bunke.

2. Tillsätt olja i tunn stråle tills tjock och krämig. Smaka av med salt.

Broccoli-slaw

1. Strimla broccoliblad fint. Blanda ner salt och socker. Krama in det så att bladen börjar släppa vätska.

2. Låt stå helst 1 h eller mer. Krama ur all vätska och blanda med majonnäs. Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite mer salt.

Kålrotsstrips

Kålrot och raps är närbesläktade då raps också är en kålväxt. Så rent teoretiskt skulle man kunna utvinna olja ur kålrotsfröna också. Kanske därför det blir så gott ihop.

1. Skrubba kålrot noga runt om. Spara bladen till chips eller coleslaw.

2. Skär långa strips av roten och lägg i långpanna. Täck med olja och baka i ugn på 100 grader tills precis mjuka, ungefär 90 grader i innertemperatur. Tag ut och häll av olja.

3. Torka av stripsen och pudra med majsstärkelse runt om. Vänd runt ordentligt så majsstärkelsen fastnar runt om på kålroten.

4. Hetta upp olja till 180 grader. Fritera kålrot tills krispig. Lyft och lägg på papper. Salta runt om och servera direkt.

Bois Boudran-sås

1. Vispa ketchup och senap med matolja till krämig konsistens.

2. Vänd ner tärnad tomat och strimlad basilika.

3. Smaka av med salt och svartpeppar.

Tips

Lupintempeh går att köpa på några få ställen i storstäderna. Prova att ersätta med vanlig tempeh som går att köpa i nästan alla butiker. Det går bra att ersätta kernzamjöl med vanligt vetemjöl.

Dela det här receptet med dina vänner!