Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Rödbetstartar och toppng med fänkål och lakrits på en grå tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

Lakrits och rödbeta är för mig den perfekta kombinationen där grönsakernas förmåga att att brygga smaker verkligen lyser klart. Jordigheten från betan och sötman av lakritsen öppnar upp smakhimlen på ett fantastiskt sätt.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    rödbetor
  • 1st
    gul lök
  • ½dl
    rödvinsvinäger
  • 1st
    citron, pressad saft
  • 1st
    lakritsrot eller 1 tsk lakritspulver
  • 40g
    hasselnötter
  • salt och peppar

Fetaostcreme

  • 100g
    fetaost
  • 50g
    crème fraiche

Fänkålssallad

  • 1st
    fänkål
  • 1knippa(or)
    dill
  • 1kruk(or)
    dragon
  • olivolja

Så lagar du

1. Skrubba och tvätta rödbetorna och skär bort lite vid rotändan. ⅔ av betorna bakas i ugn under folie på 160 grader ca 1timme. Råriv den resterande mängden rödbetor. När betan är genombakad, låt svalna och riv sedan grovt på rivjärn. Blanda med den rårivna.

2. Finhacka löken och svetta den lite i en kastrull, koka ihop med vinäger och låt svalna.

3. Blanda rödbetorna med vinägerkokta löken, salt peppar, citronsaft och lakritspulver.

4. Rosta hasselnötterna i het panna och låt svalna, gnugga så skalet lossnar och krossa sedan grovt, tex. med en stekpanna.

5. Mixa fetaosten med crème fraiche och smaka av med salt och peppar.

6. Hyvla fänkål på mandolin ner i kallt vatten. Blanda till en sallad med fänkålen några örter t.ex. dill, dragon. Häll på lite olivolja.

7. Forma en “biff” av rödbetsröran. Ringla fetaostkrämen runt biffen. Toppa med salladen samt de krossade hasselnötterna.

Dela det här receptet med dina vänner!