Rogaliki

Tillagningstid:

Publicerat:

Tillagningstid:

Rogaliki betyder croissant på polska och min mamma bakade ofta dessa till fest. Det bästa med dessa bakverk är att man kan fylla dem med vad vill och min ”twist” är att jag gjort dem med saffran. De är också som godast när de är lite ljumna, då de är härligt mjuka. Servera gärna till kaffe, glögg, te eller varför inte varm choklad?

Ingredienser

24 portioner

Del 1: Poolish/fördeg

  • 30 g
    färskjäst
  • 50 g
    mjölk (ljummet)
  • 5 g
    socker
  • 10 g
    mjöl

Del 2: Bortgöring

  • 650 g
    vetemjöl
  • 250 g
    mjölk (ljummen)
  • 10 g
    saffranspasta/lag
  • 120 g
    socker
  • 60 g
    ägg
  • 5 g
    salt
  • 100 g
    smör (smält)

Äggstrykning

  • 50 g ägg och 50 g vatten som blandas ihop

Mandelfyllning

  • 200 g
    mandelmjöl
  • 100 g
    sockerlag (lika delar socker och vatten som kokats upp)
  • 80 g
    äggvita

Saffranspasta

  • 3 g
    saffranspistiller
  • 10 g
    socker
  • 50 g
    cognac

Så lagar du