Rotmos och fläsklägg

Rotmos med fläsklägg

Publicerat:

Tillagningstid:

För att undvika matsvinn är det smart att planera för hur man återanvänder resterna. Dag 1: Det här receptet är bra att utgå ifrån, för resterna lämpar sig väl till flera olika rätter.

Ingredienser

Fläsklägg

  • 1,8kg
    fläsklägg med ben
  • 4st
    lagerblad
  • 4kvist(ar)
    timjan
  • 10st
    pepparkorn
  • 1st
    rödlök, klyftad

Rotmos

  • 1st
    kålrot, ca 300g
  • 5st
    morötter, skalade
  • 6st
    potatisar, halvfasta
  • 4st
    lagerblad
  • 4kvist(ar)
    timjan
  • 50g
    smör

Morotssallad

  • 2st
    morötter
  • 1tsk
    dijonsenap
  • 1krm
    honung
  • ½dl
    matolja
  • salt

Till servering

  • finhackad persilja
  • senap

Så lagar du

1. Fläsklägg: Lägg fläsklägg i en stor kastrull. Täck med kallt vatten och lägg i kryddor och lök. Sjud i ca. 4h under lock.

Obs! Det ska vara nästan lika mycket vätska efteråt så fyll på med vatten om det kokar ner.

2. Lyft fläsklägg och plocka i stora bitar. Servera med buljong och rikligt med persilja.

3. Rotmos: Skala kålrot och morot. Spara en bit kålrot till dagen efter.

4. Skär 5 morötter och kålrot i grova bitar. Täck med vatten i en kastrull med lock och tillsätt örter, lagerblad och en nypa salt. Sjud tills mjuka. Häll av vätska och ånga av rotfrukter. Koka skalad potatis separat och mosa med kålrot och morot med hjälp av en stomp. Tillsätt buljong till lagom konsistens och smaka av med salt, vitpeppar och senap. Rör i smör och servera.

5. Morotssallad: Skiva resterande morötter med skalare till långa strimlor. Blanda senap, honung och matolja. Vänd upp med råa morötter och smaka av.

Använd resterna
Buljongen som blir över går att använda till exempel till en hot pot. Rotmoset går att laga en god senapsröra på, som passar till kålrätter, till exempel en omelett med svartkål.

Dela det här receptet med dina vänner!