Rulltårtebakelse med mocca och hasselnöt
Publicerat:
2016-03-04Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Rulltårta
- 125gströsocker
- 1stäggula (20 g)
- 4stägg (190 g)
- 90gvetemjöl
- ½tskbakpulver (2 g)
Moccasmörkräm
- 30gäggvita
- 100gströsocker
- 35gvatten
- 250gsmör i bitar, rumpstempererat
- 5gsnabbkaffe, utblandat i lite vatten
- 65gmjölkchoklad 36 %, smält
Hasselnötstopping
- 250grostade hasselnötter
- 150gmjölkchoklad
- 5gsalt
Så lagar du
Rulltårtebotten
1. Värm ägg, äggula och socker till 50°, och vispa det sedan poröst. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ned i smeten.
2. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Bred ut smeten 1 cm tjock. Baka av i 180° i cirka 7 min. Stjälp upp botten på ett sockrat bakplåtspapper. Låt svalna.
Smörkräm
1. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Låt koka till 122°C (använd digitaltermometer).
2. Vispa äggvita till ett fast skum. Tillsätt den varma sockerlagen under fortsatt vispning. Vispa ca 10 minuter, tills marängen svalnat. Det här kallas italiensk maräng.
3. När marängen svalnat ska det rumstempererade smöret blandas ned. Vispa ned varje bit utav smöret med några sekunders mellanrum. Vispa massan luftig och vänd sedan ned mjölkchokladen och kaffet.
Topping
1. Mixa nötterna till nötsmör i en matberedare. Det blir ett smör efter ett par minuter.
2. Hacka mjölkchokladen och blanda ned den i matberedaren. Mixa till en slät massa. Tillsätt salt.
3. Häll upp nötkrämen i en tättförslutande burk och låt svalna.
Sammanställning
1. Stryk ut ett tunt lager av smörkrämen på den svalnade rulltårtsbotten. Rulla ihop botten till en jämn rulle, och låt hela rulltårtan vila i kyl i cirka 30 min.
2. Skär nu rulltårtan i jämna bitar. Spritsa hasselnötskrämen i ett mönster över bitarna. Spritsa sedan en fin rosett på toppen av bakelsen och garnera med rostade hackade hasselnötter samt chokladplattor.