Så bakar du en hög tårta

Tårta på höjden med bär på toppen.

Publicerat:

Tillagningstid:

En tårtas främsta egenskap är att den ska vara god, men som drottning på kakbuffén får den gärna ta plats, vara extravagant och ståta i sin skönhet. I det här receptet från Strömsö delar hobbykonditorn Nadine Hagman med sig av sina bästa tips på hur man bygger tårtor på höjden.

Ingredienser

10portioner

  • 2
    tårtbottnar
  • valfri fyllning, se förslag i "Så lagar du"
  • valfri frosting, se förslag i "Så lagar du"
  • frukt, bär och vit choklad till garnering

Bra att ha

  • stora spritspåsar med vida tyllar
  • tårtskrapa eller palettkniv
  • snurrbricka (t ex en ostbricka)
  • tårtunderlägg (t ex vaxad kartong)

Så lagar du

1. Baka två tårtbottnar till en tårta. Använd gärna en liten kakform med 15 cm Ø, då kommer kakan att se ännu högre ut. Fyra lager brukar bli bra. (Blir det tårtbotten över kan man frysa in den.)

2. Blanda ihop valfri fyllning och frosting. (Här finns recept på cream cheese- eller saffransfrosting. Här finns recept på blåbärsmousse)

3. Ställ tårtbottnarna på snurrbrickan när du ska dela dem. För att det ska gå lättare att skära jämnt kan du rista in en stödlinje med kniven innan du börjar skära. Använd en kniv med lång egg, en brödkniv funkar utmärkt. Snurra brickan medan du skär.

4. Sätt ett tårtunderlägg på snurrbrickan. Det går bra att göra ett eget tårtunderlägg (t.ex. av vaxad kartong eller kartong inklätt i smörpapper). Det är lättare att flytta tårtan från snurrbrickan när den är klar om man har byggt den på ett underlägg. Lägg en klick frosting på tårtunderlägget innan du lägger på första tårtbotten, så hålls den stadigare på plats.

5. Fukta tårtan. Tycker du det är svårt att fukta tårtan jämnt kan du använda en sprayflaska, men det går också bra att bara fördela vätskan med en sked. För en fräsch smak kan man fukta med citronjuice blandat med lite vatten, florsocker och vaniljpulver. Mjölk med lite socker eller läsk passar också bra.

6. Fyll en spritspåse med frosting och en spritspåse med fyllning. Använd gärna stora tyllar, 10-14 mm Ø - det ger tjocka lager och mera höjd på tårtan. När du spritsar fyllningen är det också lättare att göra jämna lager.

7. Spritsa först en ram av frostingen runt kanten på tårtan, då undviker du att fyllningen läcker ut och kakan blir fläckig. Spritsa fyllningen innanför ramen av frosting.

8. Fyll ett lager åt gången. Låt tårtan stelna i kylen några minuter innan du börjar med nästa lager så den inte säckar ihop.

9. När alla lager är klara kan du låta tårtan stå till sig 15-20 minuter i kylen.

10. Spritsa lite frosting på tårtans sidor. Spackla frostingen med en tårtskrapa eller palettkniv. Med det första lagret frosting samla du upp smulor och fyller ut eventuella ojämnheter i tårtan. Spritsa på lite frosting på toppen och spackla ut den på samma sätt. Försök att få en snygg kant. Det här är en grundspackling och tårtan ska inte se bra ut nu, bara slät.

11. Låt det första lagret frosting stelna en stund i kylen.

12. Spritsa ut lite mera frosting på tårtan. Nu är det dags att spackla frostingen så slät som möjligt och tillräckligt tjockt för att täcka in hela tårtan. Du kan använda kanten på ett glas för att dra bort överloppsfrosting från tårtskrapan. Låt frostingen stelna i kyl innan du garnerar.

13. Garnera efter egen smak. Använd en stor stjärntyll för att få maffiga dekorationer. Bär, frukt och blommor gör sig alltid bra på kakor.

Tips

Rosta grovt riven vitchoklad på bakplåtspapper i ugn i 175 grader några minuter , tills det är alldeles gyllenbrunt. Låt svalna. Använd som strössel på tårtan.

Dela det här receptet med dina vänner!