Vanilj- och tryffeltårta
Ingredienser
6 - 8portioner
Sockerkaksbotten
- 300gägg
- 180gsocker
- 90gvetemjöl
- 90gpotatismjöl
- 6gbakpulver
Vaniljkräm
- 500gmjölk
- 1stvaniljstång
- 125gäggula
- 125gsocker
- 40gmajsstärkelse
- 50gsmör
Tryffel
- 250gmörk choklad
- 300ggrädde
- 75gglykos
- 25gsmör
Citronkräm
- 100gsaft av citron
- 100gvatten
- 50gsocker
- 2stcitron, zesten
- 60gäggula
- 20gsocker
- 18gmajsstärkelse
- 20gsmör
Krämgrädde
- 2delar vaniljkräm
- 1del vispad grädde
Så lagar du
Sockerkaksbotten
1. Vispa ägg och socker i en kastrull på medelvärme.
2. När äggblandningen är varm (50 grader), ska den vispas i ca 20-30 min på hög hastighet.
3. Sedan siktar du ner mjöl, potatismjöl och bakpulver i den fluffiga äggblandningen.
4. Detta blandar du för hand försiktigt. Du vill behålla luften som du har vispat in.
5. Sedan häller du i smeten i en form med löstagbar kant, som du har smörjt och ströbröat.
6. Fyll formen till hälften.
7. Baka sedan på ca 190 grader i ca 20- 30 min.
8. Kolla sedan med en sticka om den här färdig. Inget kladd på stickan, då är anslaget färdigt.
(När du gör chokladanslag har du 50 g kakao, 130 g vetemjöl och 6 g bakpulver istället för mängderna ovan.)
Vaniljkräm
1. Du kokar upp mjölken och den urskrapade vaniljstången.
2. Blanda sedan äggula, socker och majsstärkelse i egen bunke.
3. Sedan häller du hälften av mjölken till äggblandningen under omrörning, och sedan häller du allt i kastrullen med resten av mjölken.
4. Vispa under omrörning tills det börjar koka.
5. Ta den från plattan och ha i smöret och vispa till det smält.
6. Sila sedan krämen. Platsa och sätt in den direkt i kylen. Om den känns lite hård kan man vispa upp den så blir den krämig igen.
Tryffel
1. Koka upp grädde och glukos.
2. Häll över en del över chokladen.
3. Blanda med en slickepott.
4. Häll över lite till. Blanda.
5. Häll över det sista, blanda och ha i smöret.
6. Sedan ska du mixa tryffeln. Du vill försöka att inte få några luftbubblor i, så när du mixar ska du ha mixerstaven i tryffeln hela tiden tills den är helt slät.
7. Plasta tryffeln, direkt på.
8. Tryffeln ska nu stå i rumstemperatur tills nästa dag, då du ska använda den.
Citronkräm
1. Koka upp saften av citron, vatten, socker och zesten.
2. Blanda äggula, socker och majsstärkelse i en egen bunke.
3. Häll citronvätskan över äggblandningen under omrörning.
4. Häll sedan allt tillbaka till kastrullen och värm upp krämen till ca 84 grader under vispning.
5. Var försiktig, ha en medelhög värme på spisen. Kan lät bränna vid så håll koll.
6. Använd gärna en termometer. När den nått sin temperatur har du i smöret. Sedan silar du den, plastar och förvaras i kyl till användniing.