Saffransdoftande fisksoppa

sopptallrik

Publicerat:

Tillagningstid:

En smakrik soppa med flera sorters fisk, skaldjur och grönsaker. Mustigt kryddad med bland annat saffran, och en ”fusk-aioli” till serveringen.

Ingredienser

6 - 8portioner

Fisksoppa

  • 2st
    purjolökar
  • 1st
    fänkål
  • 1msk
    smör
  • 1msk
    olivolja
  • liter
    vatten
  • 5dl
    torrt vitt vin
  • 8dl
    vispgrädde
  • 4tärning(ar)
    fiskbuljong
  • dl
    koncentrerad hummerfond
  • 1tsk
    salt
  • 1g
    saffran
  • 2krm
    curry
  • tsk
    paprikapulver
  • ½tsk
    cayennepeppar
  • 5st
    tomater
  • 250g
    haricots verts
  • 500g
    laxfilé, skinn- och benfri
  • 500g
    marulk, havskatt eller liknande, filé
  • 250g
    kräftstjärtar, frysta

Musslor till soppan

  • 1påse(ar)
    musslor, färska eller frysta
  • 2dl
    torrt vitt vin
  • 1dl
    vispgrädde
  • 1dl
    persilja, hackad
  • 1dl
    purjolök, hackad
  • 1krm
    svartpeppar

Falsk aioli

  • 4dl
    crème fraiche
  • 2msk
    majonnäs
  • 2klyfta(or)
    vitlök, pressade
  • 2tsk
    dijonsenap

Så lagar du

Soppa, del 1

1. Finhacka purjo och fänkål.

2. Hetta upp smör och olja i en stor kastrull och fräs hacket tillsammans utan att det tar färg ca två min.

3. Tillsätt vatten, vin, grädde, buljongtärning, hummerfond, salt, saffran, curry, paprika och cayenne. Låt soppan koka på medelgod värme ca 15 min. Hit går bra att förbereda.

Musslor

1. Tina frysta musslor. Färska musslor skall skrapas. Koka upp vin, grädde, persilja, purjo och peppar. Lägg i alla musslorna och lägg på lock. Koka tills alla musslor öppnat sig, ca 5 min. Musslor som inte är öppna måste kasseras.

2. Frysta musslor är redan öppna, men ska koka. Låt dem stå några minuter och sila sedan ner musselspadet i soppan.

3. Rensa musslorna men behåll några med skal för dekoration. Hit går bra att förbereda.

Soppa, del 2

1. Skålla, skala och kärna ur tomaterna och finhacka tomatköttet. Ansa bönorna och skär dem eventuellt i bitar. Blanda ner tomat och bönor i soppan och låt koka 5 min.

2. Skär fiskfiléerna i två cm stora tärningar och lägg ner dem i soppan strax före servering.

3. Sjud soppan försiktigt ca 1 min och blanda ner musslor och tinade kräftstjärtar. Servera med vitlöks-crème fraichen.

Falsk aioli

Blanda alla ingredienser till den crème fraichebaserade aiolin, och låt dem gärna stå kallt någon timme före servering.

Dela det här receptet med dina vänner!