Sandras långsamma pizzadeg

Sandras långsamma pizzadeg.

Publicerat:

Tillagningstid:

En deg värd att vänta på! Låt tiden och hantverket hjälpa degen att utveckla sina mest magiska smaker. Var noga med råvaran, resultatet blir så mycket bättre då. Receptet ger 11 pizzadegar om 260 gram. Degen ska vila i kylskåp i minst 3 dagar.

Ingredienser

 • 4g
  jäst, färsk
 • 1080g
  kallt vatten
 • 1360g
  Tipo 00-mjöl
 • 340g
  proteinrikt mjöl
 • 65g
  oraffinerat salt utan jod
 • 50g
  olivolja

Så lagar du

1. Väg upp alla ingredienser.

2. Blanda ut jästen i vattnet.

3. Häll ner mjölet och jästvattnet i din degblandare och kör degen på lågt varvtal i några minuter tills degen ser smidig ut och har ”gått ihop”.

4. Häll ner saltet och låt återigen degen arbetas tills saltet gått in, då häller du ner olivoljan och låter den arbetas in på lågt varvtal i cirka 2 minuter.

5. Skruva till slut upp hastigheten på din degblandare till högsta och kör degen i 15 minuter. Stäng sedan av degblandaren och låt degen vila i 10-15 minuter.

6. Använd gärna en plastlåda godkänd för mat och flytta över din deg dit. Lyft degen i ”midjan” och forma den till en smidig stor oval boll. Sätt på locket och ställ degen i rumstemperatur i 1 timme.

7. Ställ in degen i kylskåp och på kvällen ska du vika den. Då lyfter du den i midjan och gör en framåtgående rörelse med armarna så att ändarna på degen kommer in undertill. Forma återigen degen till en smidig och fast stor boll. Detta gör du morgon och kväll i minst 3 dagar, men upp till 8-10 går bra, ju längre desto godare.

8. Samma dag som du ska baka din pizza delar du upp degen i 11 lika stora delar, de ska väga ca 260 gram.

9. Forma jämna bollar och lägg dem glest, gärna i en låda med lock. Lår dem bli rumstempererade innan du ska baka ut dem.

Dela det här receptet med dina vänner!