Sashimi på röding med grillad gurka och rättika

Sashimi på röding med grillad gurka och rättika.

Publicerat:

Tillagningstid:

En sommarfräsch servering där fisken minutmarineras i dressingen. Perfekta starten på nästan vilken middag som helst!

Ingredienser

4portioner

  • 1
    rödingfilé, ca 250-300 g
  • 10cm
    gurka
  • 5cm
    rättika
  • 2msk
    rom (gärna röding eller forellrom)
  • koriander

Ponzu

  • 1dl
    soja
  • 2st
    lime
  • 1bit(ar)
    röd chili, finhackad
  • 1st
    schalottenlök
  • 2cm
    ingefära
  • 1msk
    rostade sesamfrön
  • 1msk
    mirin (risvin)
  • 1st
    vitlöksklyfta

Så lagar du

Sashimi på röding

  1. Skinna och trimma till rödingfilén så den är fri från ben och hinnor. Skär den i ca 5mm skivor rakt över och lägg den sedan åt sidan.
  2. Dela gurkan på längden och grilla den över glöd på hög värme så den får sotas lite runt om. Skär den sedan i bitar, ca 1-2 cm.
  3. Skala och strimla rättikan i tunna strimlor, ca 2 mm. Lägg dem i isvatten ca 10 minuter innan servering så att de blir riktigt krispiga.

Ponzu-sås

  1. Finhacka chili, vitlök och schalottenlöken.
  2. Riv ingefäran fint och blanda ihop med saft och zest från lime, samt resterande ingredienser. Smaka av.

Servering

  1. Börja med att lägga fisken i botten på tallriken. Nappera (häll över) fisken med ponzu-såsen.
  2. Toppa fisken med några bitar grillad gurka och rom.
  3. Avsluta med krispig rättika och ett par kvistar koriander.

Övrigt

Detta recept kan lätt varieras med andra fiskar till exempel gös, makrill eller självklart lax.

Dela det här receptet med dina vänner!