Sidfläsk Char Siu

Sidfläsk Char Siu.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kantonesisk BBQ – en klassisk härligt söt och aromatisk rätt som har anor långt bak i tiden och som kan kombineras i det oändliga med enkla tillbehör till vardags som fest. Räkna med att marinera över natten utöver tillagningstid.

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    sidfläsk

Marinad

  • 1klyfta(or)
    vitlök, pressad
  • 2cm
    ingefära, finhackad
  • 1dl
    soja
  • ½dl
    honung
  • 2msk
    hoisinsås
  • 1msk
    risvin
  • 1msk
    fivespice kryddmix

Glaze

  • 3msk
    honung
  • 1msk
    soja
  • 2tsk
    sesamolja
  • 1tsk
    sichuanpeppar

Topping

  • 1
    grön chili , finhackad
  • 1
    röd chili, finhackad

Så lagar du

1. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål.

2. Skär sidfläsket (utan svål) längs med köttfibrerna i remsor på cirka 5-6 cm. Lägg köttet i marinaden och se till att det täcks. Marinera 7-8 timmar.

3. Förvärm ugnen till 130° C varmluft eller 150° C vanlig ugn.

4. Lägg fläsket i en ugnsform tillsammans med marinaden. Täck över formen med aluminiumfolie och ställ in i ugnen i 1½–2 timmar och baka tills köttet mjuknar. Ta ut. 

5. Blanda alla ingredienserna till glazen och pensla köttbitarna runt om.

6. Höj värmen till 225° C och krispa på köttet så det blir mörkt och blankt och bara precis börjar svartna i kanterna.

7. Ta ut köttet och låt det vila i 20 minuter, tranchera i tunna skivor och toppa med finhackad chili.

Tips

Den här rätten serveras både till vardags som tillbehör till enkla rätter som nudlar och fried rice men även på det kinesiska nyåret har den sin givna plats.

Dela det här receptet med dina vänner!