Skaldjursettouffé (skaldjursgryta)

Skaldjursettouffé (skaldjursgryta)

Publicerat:

Tillagningstid:

Kryddig och mustig skaldjursgryta från New Orleans.

Ingredienser

10portioner

  • 500g
    färska räkor, skalade (spara skalen till fonden)
  • 500g
    krabbkött
  • 500g
    kräftstjärtar

Grundsås

  • 2,5dl
    vetemjöl
  • 2dl
    rapsolja
  • 2,5dl
    lök, finhackad
  • 2,5dl
    selleri, finhackad
  • 2,5dl
    grön paprika, finhackad
  • 3st
    stora vitlöksklyftor, hackade
  • 2,5dl
    salladslök, finhackad
  • 60g
    smör

Kryddmix

  • tsk
    salt
  • tsk
    cayenne
  • 3/4tsk
    hel svartpeppar, rostad och mortlad
  • 2/3tsk
    hel vitpeppar, rostad och mortlad
  • 2/3tsk
    vitlökspulver
  • 1tsk
    färsk timjan
  • 1msk
    färsk basilika
  • 2st
    lagerblad

Fond

  • 500g
    små krabbor
  • 2st
    lökar, grovhackade och tvättade, men med skal
  • 4st
    morötter, grovhackade
  • 4st
    stjälkar selleri, grovahackade
  • räkskal

Så lagar du

1. Sjud räkskal, hela krabbor, lök, morötter och seller i två liter vatten till fonden är smakrik efter ca 30-45 minuter. Sila och låt sjuda.

2. Blanda kryddmixen väl i en skål och ställ åt sidan.

3. Värm rapsoljan i en gjutjärnspanna på hög värme och vispa sedan i vetemjölet. Vispa hela tiden tills det blir en mörkt röd redning. (Om det blir svarta fläckar är det bränt. Då får man hälla ut och börja om från början.)

4. Ta av redningen från värmen och häll i hälften av den finhackade löken, paprikan och sellerin.

5. Koka upp 1 liter av fonden i en kastrull och häll i en sked i taget av redningen och rör tills den löst upp sig mellan varje sked. När all redning är i, koka upp och låt det sedan sjuda utan lock på låg värme i 15 minuter. Rör hela tiden. Konsistensen ska vara som tjock sås. Använd det som är kvar av fonden att späd med om det blir för tjockt.

6. Smält smöret i en annan panna. Lägg i resten av den finhackade löken, sellerin och paprikan. Lägg också i vitlöken och salladslöken.

7. Stek över låg värme tills grönsakerna är mjuka. Blanda redningen med grönsakerna och låt sjuda i ytterligare 10-15 minuter. Rör ofta.

8. Lägg i de skalade räkorna, kräftstjärtarna och krabbköttet. Koka bara precis tills räkorna blivit helt rosa. Använder man färdigkokta räkor behöver de bara precis bli varma.

9. Smaka av med salt och cayenne (och eventuellt fond om det är för tjockt).

10. Servera genast med ris.

Dela det här receptet med dina vänner!