Smulpaj med bakade äpplen

Smulpaj med bakade äpplen

Publicerat:

Tillagningstid:

Smulpaj, eller crumblepaj, med en härlig kombinationen av sött, surt och salt.

Ingredienser

10portioner

Smultopping (crumble)

  • 1dl
    havregryn (35g)
  • 2msk
    vetemjöl (20g)
  • 2msk
    fullkornsvetemjöl (15g)
  • 2msk
    socker (20g)
  • ½tsk
    salt (3g)
  • 1tsk
    bakpulver (5g)
  • 35g
    smör (delad i mindre bitar)

Äppelfyllning

  • 4st
    matiga äpplen (400g)
  • 2msk
    socker
  • 1tsk
    kanel

Vaniljsås (creme anglais), 3 portioner

  • 3dl
    grädde
  • 1st
    skrapad vaniljstång
  • 3st
    äggulor
  • 50g
    socker
  • 10g
    smör

Så lagar du

Pajen

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Gör din smultopping genom att nypa ihop smör, mjöl, socker, bakpulver, salt och havregryn till en smulig massa. Täck massan med plast och ställ i kyl.

3. Skala, kärna ur och skiva äpplena i medelstora skivor. Lägg ut de skivade äpplena i en smord glasform. Strö över kanelen och sockret.

4. Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.

Vaniljsåsen

1. Gör ett uppkok på grädde och vaniljstång.

2. Vispa ihop äggula och socker till en slät smet. Tillsätt grädd/vaniljblandningen i smeten, vispa väl.

3. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills den första bubblan visar sig.

4. Sila krämen och tillsätt därefter smöret och rör runt tills smöret smält och blandat sig med krämen. Låt krämen svalna och förvara den i kylen tills servering.

Dela det här receptet med dina vänner!