Spaghetti med agretti och sardeller

spaghetti med agretti och sardeller

Publicerat:

Tillagningstid:

Agretti, även kallad italiensk sodaört, är en mycket populär grönsak/ört i Italien, främst i Rom och Umbrien. Utseendemässigt påminner den lite om gräslök men har en platt sida. Smaken är unik med en blandning av sparris, spenat och hav. Vid tillagning sprider sig en fantastisk doft i köket! På menyer i Italien hittar man Agretti som antipasti eller som en sidorätt. Be din handlare ta hem denna fantastiska grönsak! Man kan använda tunt skivad sparris, broccoli eller babyspenat, men det blir inte lika gott!

Ingredienser

4portioner

  • 250g
    agretti
  • 400g
    spaghetti eller linguine
  • 2msk
    olivolja
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 3-4
    sardeller, eller 1 msk colatura di alici (italiensk fisksås)
  • chiliflakes

Pangrattato

  • 1dl
    panko
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 2-3msk
    olivolja

Så lagar du

  1. Börja med att förbereda din pangrattato:
  2. Skala vitlöken. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Tillsätt vitlöksklyftan och stek i ett par minuter. 
  3. Ta bort klyftan och häll i panko och stek gyllene under omrörning. Krydda med flingsalt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Skölj och ansa agretti ordentligt. Ta bort alla hårda stjälkar. Koka agretti i 5 -6 minuter i saltat vatten.
  5. Skala och hacka vitlöken. Hetta upp olivolja och tillsätt vitlök, chiliflakes och sardeller. Låt sardellerna smälta i oljan innan du lägger i agretti (om du använder colatura; tillsätt den mot slutet av tillagningen). Stek någon minut så agrettin tar smak. Ställ åt sidan.
  6. Koka pastan i rikligt med saltat vatten enligt anvisningar på paketet. Smaka av mot slutet så den fortfarande är al dente. Spara ca 1 dl kokvatten och häll av i ett durkslag.
  7. Sätt tillbaka stekpannan på värme. Tillsätt ett par matskedar kokvatten och rör sedan ner pastan (tillsätt mer kokvatten om det behövs).
  8. Servera pastan beströdd med pangrattato.

Dela det här receptet med dina vänner!