Spetsad kalops med pumpapuré och brynt brysselkål

Spetsad kalops med pumpapuré och brynt brysselkål

Publicerat:

Tillagningstid:

Duktige kocken Stefan Ekengren ger kalopsen extra kick med vin och vinäger. Jag bjuder en mustig pumpapuré därtill, perfekt till den härliga såsen. Vill du dubbla satsen går det bra, kalopsen går fint att frysa.

Ingredienser

4 - 5portioner

Kalops

  • 1kg
    högrev
  • 2st
    gula lökar
  • 2st
    stora morötter
  • smör till stekning
  • 1msk
    rödvinsvinäger
  • ½msk
    tomatpuré
  • 1dl
    rött vin
  • 1msk
    soja
  • ½liter
    vatten
  • 2msk
    koncentrerad kalvfond
  • 2msk
    idealmjöl
  • 10-12st
    krydpepparkorn
  • 2st
    lagerblad

Pumpapuré

  • 1kg
    butternut squash
  • 2msk
    rapsolja
  • 1dl
    vatten
  • 2msk
    koncentrerad kycklingfond
  • 3-4msk
    rumsvarmt smör
  • salt, nymalen vitpeppar

Servering

  • 300g
    brysselkål
  • 2-3msk
    smör till stekning
  • salt, nymalen svartpeppar

Så lagar du

1. Putsa köttet från hinnor och senor, dela det i ätvänliga bitar. Skala lök och morot och skär i grova bitar. Fräs lök och morot på medelvärme i smör i en stor gryta tills löken mjuknar lite. Tillsätt vinäger och tomatpuré, låt koka in. Tillsätt sedan vin, soja, vatten och kalvfond. Sjud medan köttet bryns.

2. Bryn köttet i stekpanna i omgångar, lägg över i grytan. Pudra över mjölet, tillsätt kryddpeppar och lagerblad, blanda om. Koka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 2 timmar.

3. Gör under tiden purén: Sätt ugnen på 175°. Dela pumpan i kvartar på längden, kärna ur och skala den. Dela fruktköttet i 2-3 cm tärningar, lägg på bakpappersklädd plåt och droppa över oljan. Rosta mitt i ugnen ca 30 min, tills pumpan är rejält mjuk men inte fått så mycket färg. Under tiden, hetta upp vattnet och blanda med kycklingfond.

4. Kör pumpan i matberedare med lite av buljongen och smöret, späd med buljong tills du får en fin purékonsistens. Smaka av med salt och peppar.

5. Ansa och koka brysselkålen nätt mjuk. Spola i kallt vatten och låt rinna av. Halvera dem och bryn i smör inför serveringen, salta och peppra.

6. Smaka av kalopsen med ev salt och peppar. Bjud med puré och brynt kål.

Dryckestips

Rött vin:
2015 Reyneke Vinehugger, Sydafrika
Nr 6455, 79 kr

2014 ¨Roodeberg Reserve, Sydafrika
Nr 70453, 109 kr

Alkoholfritt rött vin:
2013 Rawson’s Retreat Cabernet, Australien
Nr 1929, 55 kr

Dela det här receptet med dina vänner!